Ο Απόλυτος πρακτικός οδηγός για SEO: Τι πρέπει να γνωρίζετε το 2020

Τι είναι το SEO ή βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης

Το SEO ή βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης είναι η πρακτική της συνεχούς βελτιστοποίησης ενός ιστότοπου για υψηλότερες βαθμολογίες στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης, με έμφαση σε δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης όπως η Google.

Ωστόσο, το SEO δεν αφορά μόνο τη βελτιστοποίηση του ιστότοπού σας. Στην πραγματικότητα, το SEO μπορεί και πρέπει να περιλαμβάνει άλλους κλάδους στο ψηφιακό μάρκετινγκ, όπως: Μάρκετινγκ περιεχομένου, Δημόσιες σχέσεις, Επωνυμία, Βελτιστοποίηση ποσοστού μετατροπής, Κωδικοποίηση και ανάπτυξη ιστού, Σχεδιασμός περιεχομένου, Εμπειρία χρήστη (UX), Πολύ περισσότερα.

Εν ολίγοις, οι ιστότοποι που έχουν την καλύτερη απόδοση στη Google δεν είναι μόνο καλοί στο SEO. Είναι καλοί στο ψηφιακό μάρκετινγκ γενικά.

Ας δούμε τον πλήρη πρακτικό οδηγό για SEO 2020, που πρέπει να ακολουθήσετε για να πετύχετε υψηλότερη κατάταξη της ιστοσελίδας σας στις μηχανές αναζήτησης!

Βασικοί ορισμοί SEO

Αν θέλετε να μεταφέρετε επισκεψιμότητα στον ιστότοπό σας, η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης είναι απόλυτη ανάγκη.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες πηγές για να σας βοηθήσει να μάθετε τις βασικές αρχές της βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης.

Σχετικό περιεχόμενο που μπορεί να σας ενδιαφέρει: Προώθηση ιστοσελίδων και Βελτιστοποίση ιστοσελίδων με τεχνικές SEO για κατάταξη της ιστοσελίδα σας στη 1η σελίδα της Google.


Στρατηγικές έρευνας λέξεων-κλειδιών SEO

Όσον αφορά το SEO για τη Google, η έρευνα λέξεων-κλειδιών πρέπει να είναι το πρώτο σας βήμα. Αυτό συμβαίνει επειδή θέλετε να βελτιστοποιήσετε το περιεχόμενό σας γύρω από λέξεις-κλειδιά που πληκτρολογούν οι χρήστες στο Google. Όταν βελτιστοποιείτε τις ιστοσελίδες σας γύρω από αυτά τα ακριβή ερωτήματα αναζήτησης, μπορείτε να ταξινομήσετε τις αναρτήσεις ιστολογίου (blog posts) και τις σελίδες προορισμού (landing pages)για αυτούς τους όρους.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες πηγές που θα σας βοηθήσουν να μάθετε πώς μπορείτε να βρείτε λέξεις-κλειδιά που αναζητά το κοινό σας στη Google και άλλες δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης.


Στρατηγικές βελτιστοποίησης περιεχομένου

Τώρα που έχετε μια λίστα λέξεων-κλειδιών που αναζητά ο πελάτης στόχος σας στη Google, ήρθε η ώρα να γράψετε περιεχόμενο. Ευτυχώς, χάρη στην έρευνα λέξεων-κλειδιών που μόλις κάνατε, αυτό το βήμα πρέπει να είναι πολύ απλό. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να γράψετε ένα κομμάτι περιεχομένου εξαιρετικά υψηλής ποιότητας για κάθε λέξη-κλειδί στη λίστα σας.

Ακολουθούν μερικοί εύχρηστοι οδηγοί που θα σας βοηθήσουν να γράψετε περιεχόμενο που έχει σχεδιαστεί για κατάταξη στη Google.


Βελτιστοποίηση περιεχομένου SEO για τη Google

Τώρα ήρθε η ώρα να βελτιστοποιήσετε κάθε κομμάτι της σελίδας στον ιστότοπό σας με βάση μία μόνο λέξη-κλειδί. Εάν ξεκινάτε για πρώτη φορά, αυτή η λέξη-κλειδί πρέπει να είναι μια long tail λέξη κλειδί. Οι μεγάλοι όροι δεν λαμβάνουν μεγάλο όγκο αναζήτησης, αλλά είναι λιγότερο ανταγωνιστικοί. Έτσι έχετε περισσότερες πιθανότητες κατάταξης στο # 1 αποτέλεσμα στη Google.

Είτε θέλετε με μια long tail λέξη κλειδί είτε όχι, η βελτιστοποίηση της σελίδας σας για τη Google είναι ακριβώς η ίδια.

Συμπεριλάβετε την κύρια λέξη-κλειδί σας:

Στις πρώτες 100 λέξεις της ιστοσελίδας σας συμπεριλάβετε τη λέξη-κλειδί σας

Ίσως γνωρίζετε ήδη ότι θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη λέξη-κλειδί σας μερικές φορές στη σελίδα σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε τη λέξη-κλειδί σας τουλάχιστον μία φορά στην αρχή του περιεχομένου σας (ιδανικά στις πρώτες 50-100 λέξεις).

Στον τίτλο σας (title tag)

Από άποψη SEO για τη Google, ο τίτλος σας είναι το πιο σημαντικό μέρος για να συμπεριλάβετε τη λέξη-κλειδί σας.

Στη διεύθυνση URL της σελίδας σας

Αν και δεν είναι τόσο σημαντική όσο ο τίτλο σας, θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη λέξη-κλειδί σας μία φορά στη διεύθυνση URL της σελίδας σας.

Αν θέλετε να βελτιστοποιήσετε πλήρως τη σελίδα σας για τη Google, εφαρμόστε αυτές τις on-page SEO τεχνικές:

Χρησιμοποιήστε τη λέξη-κλειδί σας σε υποκεφαλίδα H1 και H2

Αυτό τονίζει στην Google ότι η σελίδα σας εστιάζεται σε αυτήν τη λέξη-κλειδί και το θέμα.

Χρησιμοποιήστε Filenames εικόνας και Alt Text με πλούσιες λέξεις-κλειδιά

Η βελτιστοποίηση εικόνων δεν είναι εξαιρετικά σημαντική. Αλλά μπορεί να βοηθήσει.

Προσθήκη εσωτερικών συνδέσμων (Internal Links)

Οι εσωτερικοί σύνδεσμοι μπορούν να βοηθήσουν τη Google να βρει, να ανιχνεύσει και να ευρετηριάσει περισσότερες σελίδες στον ιστότοπό σας (να βοηθήσει να κατατάσσονται υψηλότερα στα αποτελέσματα αναζήτησης). Να χρησιμοποιείτε anchor text πλούσιο σε λέξεις-κλειδιά στους εσωτερικούς σας συνδέσμους.

Χρησιμοποιήστε συνώνυμα και σχετικούς όρους

Χρησιμοποιήστε παραλλαγές της λέξης-κλειδί στόχου στη σελίδα σας. Για παράδειγμα, εάν η κύρια λέξη-κλειδί σας είναι “προπόνηση ποδόσφαιρο”, χρησιμοποιήστε παραλλαγές όπως “ασκήσεις ποδόσφαιρο”.

Γράψτε μια δελεαστική περιγραφή (meta-description)

Αν και η χρήση λέξεων-κλειδιών στο meta-description δεν αποτελεί πλέον παράγοντα κατάταξης. Όταν οι χρήστες που ψάχνουν στη Google βλέπουν μια συναρπαστική περιγραφή(meta-description) στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης, είναι πιο πιθανό να κάνουν κλικ στον ιστότοπό σας.

Κάντε τον ιστότοπό σας λειτουργικόγια κινητά

Με άλλα λόγια, ο ιστότοπός σας θα πρέπει να βελτιστοποιείται για κινητά για τους χρήστες που αναζητούν στη Google τόσο και προγράμματα ανίχνευσης μηχανών αναζήτησης (γνωστά ως “αράχνες”).

Χρησιμοποιήστε Structured Data
Τα Structured Data μπορούν να βοηθήσουν τον ιστότοπό σας να εμφανίσει “Πλούσια αποσπάσματα” στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Link Building SEO

Η δημιουργία συνδέσμων είναι η πρακτική της δημιουργίας υπερσυνδέσμων (backlinks) σε έναν ιστότοπο με στόχο τη βελτίωση της ορατότητας της μηχανής αναζήτησης. Οι κοινές στρατηγικές δημιουργίας συνδέσμων περιλαμβάνουν το μάρκετινγκ περιεχομένου, τη δημιουργία χρήσιμων εργαλείων, την επικοινωνία μέσω email, τη δημιουργία συνδέσμων που δεν υπάεχουν πλέον έχουν καταργηθεί και τις δημόσιες σχέσεις.

Η δημιουργία συνδέσμων είναι το πιο δύσκολο (και το πιο σημαντικό) μέρος οποιασδήποτε στρατηγικής SEO. Το απλό γεγονός είναι: εάν ο ιστότοπός σας δεν έχει συνδέσμους, πιθανότατα δεν πρόκειται να κατατάξετε πολύ καλά τις σελίδες σας. Είναι επίσης σημαντικό να προωθήσετε το περιεχόμενό σας μέσω κοινωνικών μέσων.

Εργαλεία και λογισμικό SEO για τη Google

Μπορείτε να ασκήσετε SEO χωρίς κάποιο εργαλείο, αλλά η μη χρήση εργαλείου κάνει το SEO για τη Google πολύ πιο δύσκολο.

Για να ενισχύσετε τις προσπάθειές σας του SEO, ακολουθεί μια συλλογή εργαλείων για έρευνα λέξεων-κλειδιών, ανάλυση backlink και πολλά άλλα:

 • SEMrush
 • KeywordTool.io
 • Sistrix
 • Moz Pro
 • LongtailPro
 • KWfinder
 • Ahrefs
 • SECockpit

Technical SEO

Δεν είναι μυστικό ότι η δημιουργία συνδέσμων είναι πολύ σημαντική για το SEO. Yπάρχουν περισσότερα για τη δημιουργία συνδέσμων παρά για τη “δημοσίευση εξαιρετικού περιεχομένου”. Ναι, το εξαιρετικό περιεχόμενο είναι ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης. Αλλά είναι μόνο το πρώτο βήμα.

Αντ ‘αυτού, πρέπει να δημιουργήσετε συνδέσμους προς τον ιστότοπό σας χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό προώθησης περιεχομένου και δημιουργίας συνδέσμων.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες πηγές για να σας βοηθήσει να για να διασφαλίσετε ότι το τεχνικό SEO του ιστότοπού σας είναι σε κορυφαία κατάσταση.

Γρήγορες συμβουλές SEO για το 2020

Σε αυτό το κεφάλαιο θα σας δείξω μερικές τακτικές SEO που λειτουργούν τέλεια αυτή τη στιγμή!

 1. Δημοσίευση “Περιεχομένο έρευνας”
 2. Δημιουργία οπτικού περιεχομένου
 3. Ενθαρρύνετε τα σχόλια και την κοινότητα
 4. Δημιουργήστε Backlinks
 5. Αντικατάσταση των Zombie Pages

Συμπέρασμα

Ελπίζω ότι αυτός ο οδηγός σας να σας βοήθησε να συνειδητοποιήσετε ότι η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης δεν είναι πλέον προαιρετική. Μην ανησυχείτε εάν έχετε ήδη λάβει κάποιες αποφάσεις SEO στο παρελθόν που μπορεί να μην ήταν οι τέλειες επιλογές.

Απλώς δεσμευθείτε να ξεκινήσετε σήμερα, καθώς μπορεί να χρειαστούν 3 μήνες έως 6 μήνες για να δείτε αποτελέσματα. Κάντε την έρευνα λέξεων-κλειδιών προτού γράψετε την επόμενη ανάρτηση ιστολογίου. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τα δεδομένα λέξεων-κλειδιών για να βελτιστοποιήσετε τα βασικά, όπως τους τίτλους και τις περιγραφές.

Αφού διαβάσετε αυτόν τον οδηγό, πώς θα αλλάξετε τη στάση σας απέναντι στο SEO; Μην διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια μου στα βήματα σας για το SEO της ιστοσελίδας σας!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *