Τι είναι το SEO;

Μια απλή απάντηση στην ερώτηση: «Τι είναι το SEO;». Περιλαμβάνει πολλά οπτικά και πραγματικά παραδείγματα.

Τι είναι το SEO; - Higheranking

Τι είναι το SEO;

Το SEO σημαίνει «βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης». SEO είναι η διαδικασία βελτίωσης του ιστότοπού σας για να αυξήσει την προβολή του για σχετικές αναζητήσεις. Όσο καλύτερη είναι η προβολή των σελίδων σας στα αποτελέσματα αναζήτησης, τόσο πιο πιθανό είναι να συγκεντρώσετε την προσοχή και να προσελκύσετε υποψήφιους και υπάρχοντες πελάτες στην επιχείρησή σας.

Πως λειτουργεί το SEO;

Το SEO λειτουργεί αποδεικνύοντας στις μηχανές αναζήτησης ότι το περιεχόμενό σας είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για το συγκεκριμένο θέμα. Αυτό συμβαίνει επειδή όλες οι μηχανές αναζήτησης έχουν τον ίδιο στόχο: Να δείχνουν τα καλύτερα, πιο συναφή αποτελέσματα στους χρήστες τους.

Εάν θέλετε περισσότερη οργανική επισκεψιμότητα στις ιστοσελίδες σας, τότε πρέπει να κατανοήσετε και να ικανοποιήσετε τον αλγόριθμο της Google. Αν θέλετε περισσότερες προβολές βίντεο, τότε πρόκειται για τον αλγόριθμο του YouTube.

Γιατί είναι σημαντικό το SEO;

Το SEO είναι ένα θεμελιώδες μέρος του ψηφιακού μάρκετινγκ, επειδή οι άνθρωποι πραγματοποιούν τρισεκατομμύρια αναζητήσεις κάθε χρόνο, συχνά με εμπορική πρόθεση να βρουν πληροφορίες σχετικά με προϊόντα και υπηρεσίες. Η αναζήτηση είναι συχνά η κύρια πηγή ψηφιακής επισκεψιμότητας για επωνυμίες και συμπληρώνει άλλα κανάλια μάρκετινγκ. Η μεγαλύτερη ορατότητα και υψηλότερη κατάταξη στα αποτελέσματα αναζήτησης από ότι ο ανταγωνισμός σας μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην κατώτατη γραμμή σας.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα αναζήτησης εξελίσσονται τα τελευταία χρόνια για να δώσουν στους χρήστες περισσότερες άμεσες απαντήσεις και πληροφορίες που είναι πιο πιθανό να κρατήσουν τους χρήστες στη σελίδα αποτελεσμάτων αντί να τους οδηγούν σε άλλους ιστότοπους.

Ποια είναι τα κύρια μέρη του SEO

Υπάρχουν 3 βασικοί πυλώνες του SEO: Technical SEO, On-site SEO/ On-page SEO, and Off-site SEO/Off-page SEO.

Το Technical SEO αναφέρεται στη διαδικασία βελτιστοποίησης του ιστότοπού σας για τη φάση ανίχνευσης(crawl) και ευρετηρίασης(index).

On-site SEO / On-page SEO είναι κανόνες που μπορείτε να εφαρμόσετε σε μεμονωμένες σελίδες και περιεχόμενο, ώστε να βελτιστοποιηθούν για συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά.

Off-site SEO / Off-page SEO αναφέρεται κυρίως στη διαδικασία λήψης συνδέσμων (backlinks) από άλλους ιστότοπους με σκοπό την αύξηση της εμπιστοσύνης(trust) και της εξουσίας(authority) του ιστότοπού σας στις μηχανών αναζήτησης.

White hat – Black hat SEO

White hat – Black hat SEO

Το Black hat SEO αναφέρεται σε τεχνικές και στρατηγικές που χρησιμοποιούνται για την υψηλότερη κατάταξη στα αποτελέσματα αναζήτησης, παραβιάζοντας τους κανόνες της μηχανής αναζήτησης.Eστιάζει μόνο σε μηχανές αναζήτησης και όχι σε πολύ ανθρώπινο κοινό.

Η κατηγορία αυτή του SEO χρησιμοποιείται συνήθως από εκείνους που αναζητούν μια γρήγορη απόδοση στον ιστότοπό τους, αντί για μια μακροπρόθεσμη επένδυση στον ιστότοπό τους.

Οι συνέπειες του Black Hat SEO ενδέχεται να έχουν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του ιστότοπού σας από μια μηχανή αναζήτησης και την μη ευρετηρίασή του ως τιμωρία για τη χρήση τεχνικών που παραβιάζους τους κανόνες.

Το White hat SEO αναφέρεται στη χρήση τεχνικών και στρατηγικών που στοχεύουν σε ένα ανθρώπινο κοινό σε αντίθεση με το Black hat SEO που εστιάζει μόνο σε μηχανές αναζήτησης.

Όσοι χρησιμοποιούν το White hat SEO αναμένουν να κάνουν μια μακροπρόθεσμη επένδυση στον ιστότοπό τους, καθώς τα αποτελέσματα διαρκούν πολύ.

Πώς λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης

Πώς οι μηχανές αναζήτησης κατηγοριοποιούν κάθε τμήμα περιεχομένου;

Οι μηχανές αναζήτησης είναι σαν βιβλιοθήκες για την ψηφιακή εποχή, αντί να αποθηκεύουν αντίγραφα βιβλίων, αποθηκεύουν αντίγραφα ιστοσελίδων.

Όταν πληκτρολογείτε ένα ερώτημα σε μια μηχανή αναζήτησης, εξετάζει όλες τις σελίδες στο ευρετήριό του και προσπαθεί να επιστρέψει τα πιο σχετικά αποτελέσματα.

Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα υπολογιστή που ονομάζεται αλγόριθμος.

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πώς λειτουργούν αυτοί οι αλγόριθμοι, αλλά έχουμε ενδείξεις, τουλάχιστον από την Google.

Πώς οι μηχανές αναζήτησης κατηγοριοποιούν κάθε τμήμα περιεχομένου;

Ποια είναι τα τρία βασικά βήματα που ακολουθεί η Google:

Πώς λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης;

Crawling

Το πρώτο βήμα είναι να βρει ό, τι σελίδες υπάρχουν στο web. Δεν υπάρχει ένα κεντρικό «αρχείο» όπου να υπάρχουν όλα τα web pages, έτσι η Google πρέπει συνεχώς να ανιχνεύει τις καινούργιες σελίδες και να τις προσθέτει στη λίστα με τις ήδη υπάρχουσες. Αυτή η διαδικασία λέγεται Crawling.

Ορισμένες σελίδες είναι γνωστές επειδή η Google τις έχει ήδη κάνει crawl (ανιχνεύσει). Άλλες σελίδες ανακαλύπτονται όταν η Google ακολουθεί ένα link από μια γνωστή σελίδα σε μια νέα σελίδα.

Ακόμα, άλλες σελίδες ανακαλύπτονται όταν υποβληθεί μια λίστα με σελίδες (ένα sitemap) για να ανιχνεύσει η Google.

Αν χρησιμοποιηθεί ένα managed web host, όπως το Wix ή το Blogger, μπορεί να πει στην Google να ανιχνεύσει τυχόν ενημερωμένες ή νέες σελίδες που γίνονται. Το πρόγραμμα που κάνει αυτή τη διαδικασία είναι το Googlebot (spider).

Το Googlebot χρησιμοποιεί μια αλγοριθμική διαδικασία: τα προγράμματα υπολογιστών καθορίζουν ποιοι ιστότοποι θα ανιχνεύσουν, πόσο συχνά και πόσες σελίδες θα φέρονται από κάθε ιστότοπο.

Νέοι ιστότοποι, αλλαγές σε υπάρχοντες ιστότοπους και dead links σημειώνονται και χρησιμοποιούνται για την ενημέρωση του ευρετηρίου της Google.

Indexing

Το Googlebot επεξεργάζεται κάθε μία από τις σελίδες που ανιχνεύει, προκειμένου να συγκεντρώσει ένα τεράστιο ευρετήριο όλων των λέξεων που βλέπει και της τοποθεσίας τους σε κάθε σελίδα.

Επιπλέον, επεξεργάζεται τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε ετικέτες και ιδιότητες βασικού περιεχομένου, όπως ετικέτες και alt attributes.Το Googlebot μπορεί να επεξεργαστεί πολλούς, αλλά όχι όλους, τύπους περιεχομένου.

Για παράδειγμα, δεν μπορεί να επεξεργαστεί το περιεχόμενο ορισμένων rich media file. Κάπου μεταξύ του crawling και indexing, η Google καθορίζει εάν μια σελίδα είναι duplicate ή canonical μιας άλλης σελίδας. Εάν η σελίδα θεωρείται αντίγραφο, θα ανιχνευθεί λιγότερο συχνά.

Σημείωση: η Google δεν κάνει index σελίδες με noindex directive (header ή tag). Ωστόσο, πρέπει να μπορεί να δει την οδηγία, εάν η σελίδα δεν είναι προσβάσιμη από ένα robots.txt file, μια login page ή άλλη συσκευή.

Είναι πιθανό η σελίδα να έχει γίνει index ακόμα και εάν η Google δεν την επισκέφτηκε!

Serving (and ranking)

Όταν ένας χρήστης πληκτρολογεί ένα query (ερώτημα), η Google προσπαθεί να βρει την πιο σχετική απάντηση από το «index» της βάσει πολλών παραγόντων.

Η Google προσπαθεί να προσδιορίσει τις απαντήσεις υψηλότερης ποιότητας και να λάβει υπόψη άλλες εκτιμήσεις που θα παρέχουν το καλύτερο user experience και την πιο κατάλληλη απάντηση, εξετάζοντας θέματα όπως η τοποθεσία, η γλώσσα και η συσκευή του χρήστη.

Το Ranking γίνεται προγραμματιστικά. Η Google εξετάζει το user experience στην επιλογή και την κατάταξη των αποτελεσμάτων, οπότε πρέπει η σελίδα να φορτώνεται γρήγορα και να είναι φιλική προς το κινητό.

Πώς να σχεδιάσετε ένα σωστό στρατηγικό πλάνο SEO – Βήμα βήμα

Ας αναλύσουμε πως μπορούμε να σχεδιάστε ένα σωστό σρατηγικό πλάνο SEO, βήμα βήμα!

Θα εξετάσουμε τρία βασικά βήματα, όπως τα ονομάζω προσωπικά SPC:

  1. Δομή(Structure)
  2. Ιεραρχεία – Προτεραιότητα(Prioritization)
  3. Προσαρμoγή(Customization)

Το πρώτο βήμα είναι να βρείτε τις λέξεις-κλειδιά, δηλαδή τι αναζητούν οι πιθανοί πελάτες.

Πέρα από την αυτονόητη λέξη-κλεδί ψάξτε για οποιαδήποτε σχετική.

Βρείτε όσο το δυνατόν περισσότερες ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Έτσι θα επιλέξετε πιο στοχευμένες λέξεις-κλειδιά σύμφωνα με αυτά που αναζητούν οι πελάτες. Η διαδικασία αυτή πρέπει να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Έχετε βρει ήδη τις λέξεις-κλειδιά;Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε στο site σας και μετά από λίγο καιρό τσεκάρετε αν επηρέασαν την κατάταξή σας στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Έτσι θα καταλάβετε τι είναι αποτελεσματικό για εσάς και τι όχι.

Αν μια δημοφιλής φράση δεν κατευθύνει πελάτες στην ιστοσελίδα σας, μπορείτε να ανακαλύψετε και να χρησιμοποιήσετε πιο αποδοτικές φράσεις.

Φτιάξτε μια λίστα με όλες τις ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε το SEO.

Το δεύτερο βήμα είναι να θέσετε προτεραιότητες. Ορίστε ρεαλιστικές προθεσμίες, ώστε να εργάζεστε συστηματικά με βάση το πλάνο σας καθόλη τη διάρκεια του έτους. Αφού θέσετε σε εφαρμογή το πλάνο, μην το αμελήσετε.

Το SEO πλάνο σας πιθανόν να χρειάστει αναπροσαρμογή με την πάροδο του χρόνου.

Τέλος, το τρίτο βήμα είναι να αλλάξετε το πλάνο σας όταν βλέπετε ότι δεν έχει αποτέλεσμα. Αν η ιστοσελίδα σας δεν έχει αρκετή επισκεψιμότητα μέσα από τα οργανικά αποτελέσματα τότε σίγουρα χρειάζεται ανανέωση.

Μην ξεχνάτε να ελέγχετε τακτικά τα αποτελέσματά σας και να εστιάζετε στους τομείς που πρέπει να βελτιώσετε. Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνετε ένα σωστό και αποδοτικό πλάνο SEO.

SEO για ολοκληρωμένο ψηφιακό μάρκετινγκ

Όλο και περισσότερο, η χρήση του SEO καθίσταται σημαντική για τη συνολική επιτυχία του ψηφιακού μάρκετινγκ.

Και θα έχουμε μια πολύ καλή ιδέα αν προσέχουμε προσεκτικά το μεταβαλλόμενο πρότυπο του SEO κατά τη διάρκεια των ετών.

Στα μέσα της δεκαετίας του 90, όταν άρχισε να εμφανίζεται το πρώτο SEO, η χειροκίνητη υποβολή, η ετικέτα λέξεων-κλειδιών Meta και η συμπλήρωση λέξεων-κλειδιών ήταν όλες οι συνήθεις τεχνικές που ήταν απαραίτητες για την καλή κατάταξη στο SERP. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τα “SERPs”, συμπεριλαμβανομένου του τι είναι SERP και γιατί είναι σημαντικά για το SEO.​

Στη συνέχεια, το 2004, για να πάρει το web traffic, να συνδέσει το κείμενο (anchor text) με το βομβαρδισμό συνδέσμων, να συνδεθεί η αγορά από τα αυτοματοποιημένα μηνύματα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας blog, και να δημιουργήσει ιστοσελίδες διασύνδεσης.

Στη συνέχεια, το 2011, το social media marketing και vertical search έγιναν οι βασικές μέθοδοι διεξαγωγής SEO. Οι αλγόριθμοι μηχανών αναζήτησης ενημερώνονται χρόνο.

Οι τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν το 2004 είναι όλες ξεπερασμένες.

Σήμερα, τόσα πολλές νέες τεχνικές αλλάζουν εντελώς τον τρόπο που ένας SEO Specialist κάποτε δούλεψε, αν και η βασική κατανόηση παραμένει η ίδια, όπως οι ετικέτες τίτλου, οι ετικέτες H1, χάρη στη Google.

Αλλά πολλές εφαρμογές που προηγουμένως ήταν απομακρυσμένες σε αυτό που συνηθίζαμε να κρίνουμε SEO, δεν είναι πλέον.

Κάθε φορά, οι αλγόριθμοι αλλάζουν δίνοντας προκλήσεις μπροστά σας.

Δύο πράγματα που δεν πρέπει να ξεχάσετε: Αρχικά, δεν υπάρχει στατικό σύστημα SEO που θα παραμείνει για πάντα ως SEO ,είναι μια ατελείωτη διαδικασία.

Ακόμα, πρέπει να σκεφτείτε ρεαλιστικά το κοινό που στοχεύετε, τις προτιμήσεις και τις αντιπάθειές του, τη χρηστικότητα του ιστότοπού σας και καλά σχεδιασμένα σχέδια βελτιστοποίησης.

Κάποιοι μπορεί να σκέφτονται μόνο για την κατάταξη στο SERP χωρίς να ενοχλούν ακόμη και τους χρήστες τους. Οι αράχνες, μετά την ευρετηρίαση του περιεχομένου, θα λάβουν υπόψη την ποιότητα και τη σημασία του.

Ως εκ τούτου, το κύριο καθήκον είναι να σκεφτείτε πρώτα τους χρήστες σας, πώς θα περιηγηθούν στον ιστότοπό σας και την ικανοποίηση τους από τη χρήση του ιστότοπού σας.

Όλα αυτά θα επηρεάσουν άμεσα τη δημοτικότητα του ιστότοπου ή τον χρόνο που ξοδεύουν σε κάθε σελίδα.

Και όλα αυτά τα ζητήματα καθιστούν το SEO μια μεγάλη δουλειά.

Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις σας

SEO τι είναι

Η πρακτική εκτέλεσης αλλαγών σε ιστοσελίδες, περιεχόμενο και η προώθηση του συγκεκριμένου περιεχομένου για τη βελτίωση της προβολής στα οργανικά, ή μη πληρωμένα, αποτελέσματα μηχανών αναζήτησης. 
Το SEO βοηθάει τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν καλύτερα τι προσφέρετε. Κι αν το κατανοήσουν καλύτερα, έχετε πολύ περισσότερες πιθανότητες να σας εμφανίζουν συχνότερα στους σωστούς ανθρώπους.
To SEO αναφέρεται στην πρακτική της βελτίωσης του ιστότοπού σας, ώστε να έχει καλύτερη απόδοση σε μηχανές αναζήτησης όπως η Google.
Η Google και άλλες μηχανές αναζήτησης εξετάζουν εκατοντάδες παράγοντες για να αποφασίσουν ποιες σελίδες θα ταξινομήσουν για ερωτήματα.
Ο στόχος του SEO είναι να κατατάξει τον ιστότοπό σας στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης.

SEM τι είναι

Ας ξεκινήσουμε τονίζωντας ότι το SEM είναι ένας ευρύτερος όρος που περιλαμβάνει SEO και PPC.Οι περισσότεροι όταν μιλάνε για το SEM αναφέρονται στην διαφήμιση, PPC ADS.
Λοιπόν, το μάρκετινγκ μηχανών αναζήτησης – SEM είναι η πρακτική του μάρκετινγκ μιας επιχείρησης που έχει ως στόχο την αύξηση της ορατότητας στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, χρησιμοποιώντας πληρωμένες διαφημίσεις (PPC) είτε μέσω της οργανικής επισκεψιμότητας μέσω SEO.
Ακόμα ένας ωραίος ορισμός είναι του wikipedia.org . Το μάρκετινγκ μηχανών αναζήτησης (SEM) είναι μια μορφή μάρκετινγκ Διαδικτύου που περιλαμβάνει την προώθηση ιστότοπων αυξάνοντας την προβολή τους στις σελίδες αποτελεσμάτων μηχανών αναζήτησης (SERPs) κυρίως μέσω πληρωμένων διαφημίσεων. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τα “SERPs”, συμπεριλαμβανομένου του τι είναι SERP και γιατί είναι σημαντικά για το SEO.​

SEO για αρχάριους

Το SEO είναι η διαδικασία λήψης επισκεψιμότητας από τα αποτελέσματα αναζήτησης “δωρεάν, οργανικά, φυσικά»” στις μηχανές αναζήτησης. Σχετικό περιεχόμενο που μπορεί να σας ενδιαφέρει: SEO για αρχάριους !

SEO τεχνικές

Υπάρχουν 3 βασικές τεχνικές του SEO: Technical SEO, On-site SEO/ On-page SEO, and Off-site SEO/Off-page SEO.
Το Technical SEO αναφέρεται στη διαδικασία βελτιστοποίησης του ιστότοπού σας για τη φάση ανίχνευσης(crawl) και ευρετηρίασης(index).
On-Site SEO είναι κανόνες που μπορείτε να εφαρμόσετε σε μεμονωμένες σελίδες και περιεχόμενο, ώστε να βελτιστοποιηθούν για συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά.
Off-site SEO αναφέρεται κυρίως στη διαδικασία λήψης συνδέσμων (backlinks) από άλλους ιστότοπους με σκοπό την αύξηση της εμπιστοσύνης(trust) και της εξουσίας(authority) του ιστότοπού σας στις μηχανών αναζήτησης.
Η Google μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει άλλα “σήματα” εκτός σελίδας για να αυξήσει την εξουσία του ιστότοπού σας, όπως το E-A-T και η κοινή χρήση κοινωνικών μέσων.

Σύνδεσμοι seo

Οι εσωτερικοί σύνδεσμοι είναι υπερσύνδεσμοι που οδηγούν σε σελίδες στον ίδιο τομέα. Αυτοί διαφέρουν από τους εξωτερικούς συνδέσμους, οι οποίοι συνδέονται με σελίδες άλλων τομέων. Ένας εσωτερικός σύνδεσμος συνδέει μια σελίδα του ιστότοπού σας με μια άλλη σελίδα του ιστότοπού σας.
Backlinks (επίσης γνωστά ως ““inbound links”, “incoming links” ή “one way links”) είναι σύνδεσμοι από έναν ιστότοπο σε μια σελίδα σε έναν άλλο ιστότοπο. Εάν κάποιος συνδέεται με τον ιστότοπό σας, τότε έχετε ένα backlink από αυτόν. Εάν συνδέεστε σε έναν άλλο ιστότοπο, τότε έχουν ένα backlink από εσάς.Οι σελίδες με μεγάλο αριθμό backlinks τείνουν να έχουν υψηλή κατάταξη στα οργανικά αποτελέσματα της Google και σε άλλες σημαντικές μηχανές αναζήτησης.

Βασικοί ορισμοί | Μαθήματα SEO

Μάθετε τα βασικά του SEO όλα σε ένα μέρος.

Πως φτιάχνω URL; URL SEO friendly είναι το URL που έχει σχεδιαστεί για να ικανοποιεί τις ανάγκες των χρηστών και των ατόμων που κάνουν μία αναζήτηση.

Τι είναι το SEO για Αρχάριους. Πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο site σας για να επωφεληθείτε; Είναι σημαντικό για την ιστοσελίδα σας ένα σωστό πλάνο SEO.

Απόλυτος οδηγός SEO. Αυτός ο οδηγός SEO θα σας βοηθήσει να μάθετε τι πρέπει να εφαρμόσετε για να είστε επιτυχημένοι.

SEO SEM διαφορά. Η διαφορά του SEO με το SEM, είναι ότι το Search Engine Optimization είναι μέρος του Search Engine Marketing, όπως είναι ευρέως γνωστό.