Αποτελεσματικές στρατηγικές ψηφιακού μάρκετινγκ εστιατορίου

Στρατηγική μάρκετινγκ εστιατορίου

Λένε ότι η επιχείρηση εστιατορίων είναι μια από τις πιο δύσκολες βιομηχανίες για να εισχωρήσει, πόσο μάλλον να ευδοκιμήσει. Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν ήδη μια ανηφόρα, καθώς σχεδόν το 50 τοις εκατό αποτυγχάνουν μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια. Εάν η επιχείρηση εστιατορίων είναι ακόμη πιο αδιάφορη, πώς μπορείτε να ωθήσετε τις πιθανότητες υπέρ σας;

Το κλειδί για οποιαδήποτε επιτυχημένη επιχείρηση είναι να γνωρίζει “πώς να κάνω marketing με το κοινό μου”. Πρέπει να απαντήσετε σε σημαντικές ερωτήσεις όπως “Πώς θα γνωρίζει η κοινότητά μου ότι υπάρχει;” και “Πώς μπορώ να προσελκύσω άτομα στο εστιατόριο μου;”

Οι πελάτες συνήθως εκφράζουν τις απόψεις τους στο Διαδίκτυο και ότι σε απευθείας σύνδεση μαζί τους θα σας επιτρέψουν να καταλάβετε τι θέλουν από ένα εστιατόριο και τι λένε για εσάς.

Οι απαντήσεις σας βρίσκονται στο ψηφιακό μάρκετινγκ εστιατορίων. Ενώ κάποια εγκυρότητα μπορεί να βρεθεί στα παραδοσιακά μέσα διαφήμισης όπως η διανομή φυλλαδίων, οι υπηρεσίες άμεσης αλληλογραφίας και οι ραδιοφωνικές διαφημίσεις, ο κόσμος έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό ψηφιακός. Εάν δεν έχετε παρουσία στο διαδίκτυο, ίσως και να κλείσετε το κατάστημα.

Σχετικό περιεχόμενο που μπορεί να σας ενδιαφέρει: Τι είναι το digital marketing;

Τώρα που έχει αποδειχθεί πόσο σημαντικό είναι να καταλήξουμε σε στρατηγική μάρκετινγκ εστιατορίου, σας αναλύω τις κορυφαίες στρατηγικές ψηφιακού μάρκετινγκ για εστιατόρια. Ας δούμε τις ενότητες:

Τελειοποιήστε τον ιστότοπό σας

Πρώτον, παρόλο που έχετε ένα τοπικό εστιατόριο που είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από ψηφιακό, η βιτρίνα σας δεν είναι πλέον το πρόσωπο της εταιρείας σας. Όταν το 88% των καταναλωτών πηγαίνουν στο διαδίκτυο για έρευνα προϊόντων ή υπηρεσιών, κρίνουν την αξιοπιστία μιας επιχείρησης με βάση τον ιστότοπό τους πάνω απ ‘όλα. Εάν ο ιστότοπος του εστιατορίου σας αφήνει κάτι που είναι επιθυμητό, ​​είναι πιθανό να αναπηδήσουν από τον ιστότοπό σας για να βρουν έναν που τους αρέσει καλύτερα.

Συμβουλή: Ο ιστότοπός σας πρέπει να είναι επαγγελματικός, λειτουργικός και φιλικός προς τον χρήστη. Οι πιθανοί πελάτες πρέπει να μπορούν να περιηγούνται στον ιστότοπό σας διαισθητικά για να βρουν πράγματα όπως μενού, ώρες λειτουργίας και τη διεύθυνσή σας. Επιπλέον, να θυμάστε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το smartphone τους για να ερευνήσουν τέτοια πράγματα, ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στην εργασία και ούτω καθεξής – ο ιστότοπός σας πρέπει να βελτιστοποιηθεί για κινητές συσκευές.

Τέλος, επενδύστε λίγο χρόνο και χρήμα σε επαγγελματικές φωτογραφίες του χώρου του εστιατορίου σας, των τροφίμων που προσφέρετε και του προσωπικού σας. Το φαγητό θα φαίνεται πιο ωραίο και το προσωπικό σας θα φαίνεται πιο επαγγελματικό. Δίνει στους πιθανούς πελάτες μια αίσθηση οικειότητας με το εστιατόριο σας, ακόμη και πριν από την επίσκεψή τους.

Εστίαση στο Τοπικό SEO (Local SEO)

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στη στρατηγική μάρκετινγκ εστιατορίου είναι η τελειοποίηση της βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης. Το SEO είναι τα πάντα όσον αφορά την οργανική επισκεψιμότητα στον ιστότοπό σας και, τελικά, στους πελάτες σας. Όταν κάποιος πληκτρολογεί “Ιταλικά (ή οτιδήποτε άλλο) εστιατόρια κοντά μου”, η βαθμολογία SEO (SEO rating) σας θα καθορίσει πόσο γρήγορα θα σας βρει.

Είτε πρόκειται για ντόπιους είτε ταξιδιώτες – τουρίστες, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το SEO του ιστότοπού σας, είναι βελτιστοποιημένο σε τοπικό επίπεδο. Μπορείτε να ενισχύσετε το SEO σας κάνοντας τις ακόλουθες ενέργειες:

 1. Δημιουργήστε ένα ιστολόγιο στον ιστότοπό σας γεμάτο ενδιαφέρον και σχετικό περιεχόμενο.
 2. Βεβαιωθείτε ότι κάθε σελίδα του ιστότοπού σας χρησιμοποιεί τοπικές λέξεις-κλειδιά.
 3. Χρησιμοποιήστε τόσο εσωτερικούς συνδέσμους (προς άλλες σελίδες του ιστότοπού σας) όσο και εξωτερικούς συνδέσμους (σε ιστότοπους συνεργατών).
 4. Δημιουργήστε έναν λογαριασμό Google My Business.
 5. Βεβαιωθείτε ότι τα στοιχεία επικοινωνίας και η διεύθυνσή σας αναφέρονται πολλές φορές και είναι εύκολο να βρεθούν.
 6. Είτε είστε ολοκαίνουργιος στο SEO είτε θέλετε να μάθετε προηγμένες στρατηγικές, προσθέστε το κορυφαίο δωρεάν κέντρο εκμάθησης SEOστην Ελλάδα στους σελιδοδείκτες σας!

Θέλετε υψηλότερη κατάταξη στη Google για περισσότερους δυνητικούς πελάτες, στείλτε μου και θα επικοινωνήσω μαζί σας!

Μάρκετινγκ κοινωνικών μέσων (Social Media Marketing)

Με το Facebook να έχει 2,6 δισεκατομμύρια μηνιαίοι ενεργοί χρήστες από το πρώτο τρίμηνο του 2020, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναδειχθεί ως ο ευκολότερος τρόπος για να τραβήξετε το ενδιαφέρον. Ως εκ τούτου, είναι λογικό να χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τους στόχους ψηφιακού μάρκετινγκ του εστιατορίου σας. Ακολουθεί μια λίστα ενεργειών που πρέπει να εκτελείτε στο διαδίκτυο για το μάρκετινγκ εστιατορίων:

 1. Αλληλεπίδραση με πελάτες (Customer Engagement)
  Η αλληλεπίδραση με πελάτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι απόλυτη ανάγκη. Πρέπει πάντα να απαντάτε στα tweets, τις αναρτήσεις ή τα σχόλιά τους. Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα εργαλεία διαχείρισης κοινωνικών μέσων που σας επιτρέπουν να διαχειρίζεστε όλα τα κανάλια σας σε ένα μέρος. Μπορείτε επίσης να προγραμματίσετε τις αναρτήσεις και τα tweets σας.
 2. Θυμηθείτε, διατηρήστε μια συχνότητα στις αναρτήσεις σας, μην προσθέσετε απλώς μια μέρα και μετά από ένα μήνα πάλι, αυτό θα είναι μια τεράστια απουσία για τους οπαδούς-πελάτες σας και μπορεί ακόμη και να σας κοστίσει μερικούς πελάτες. Δεν χρειάζεται να δημοσιεύετε καθημερινά, αλλά προσπαθείτε να δημοσιεύετε κάτι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
 3. Βίντεο (Video Marketing)
  Η επόμενη στρατηγική ψηφιακού μάρκετινγκ εστιατορίου χρησιμοποιεί βίντεο. Δημιουργήστε ενδιαφέροντα βίντεο από την κουζίνα και τα πάρτι σας. Προσθέστε ετικέτες σε άτομα και ζητήστε τους να το αναδημοσιεύσουν. Τα μεγαλύτερα βίντεο είναι κατάλληλα για το Youtube, ενώ οι χρήστες του Instagram ή του Facebook θέλουν να δουν σύντομα βίντεο. Το ψηφιακό μάρκετινγκ για εστιατόρια εξαρτάται από την ορατότητα (visibility), επομένως εάν κάτι μοιράζεται περισσότερο, το βλέπουν περισσότεροι άνθρωποι και, στη συνέχεια, η επιχείρηση ψηφιακού μάρκετινγκ είναι επιτυχής.
 4. Διαγωνισμοί και εκστρατείες (Contests and Campaigns)
  Μπορείτε να εκτελέσετε διαγωνισμούς και καμπάνιες σε Facebook, Instagram ή Twitter. Αυτό θα κάνει το εστιατόριο σας ορατό στους φίλους των πελατών σας, ένα τεράστιο ποσοστό από το οποίο θα είναι το κοινό-στόχος σας, κάνοντάς σας έτσι επαφή με τους πιθανούς πελάτες σας.
 5. Πληρωμένες διαφημίσεις (Paid Ads)
  Όλες οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης σάς επιτρέπουν να προβάλλετε γεωγραφικά στοχευμένες διαφημίσεις μέσω των οποίων μπορείτε να επιλέξετε το κοινό-στόχο σας ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, τις προτιμήσεις σας. Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο βαθμός ευελιξίας που υπάρχει στο ψηφιακό μάρκετινγκ για εστιατόρια, δεν υπάρχει στα παραδοσιακά κανάλια μάρκετινγκ που καθιστούν το ψηφιακό μάρκετινγκ, την προτιμώμενη επιλογή σήμερα.

Σχετικό περιεχόμενο που μπορεί να σας ενδιαφέρει για στατιστικά χρήσης social media: Μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Χρησιμοποιήστε το Influencer Marketing

Εάν δεν έχετε ακόμη συγκεντρώσει ισχυρό κοινό ή ψάχνετε για μεγαλύτερο κοινό-στόχο, σκεφτείτε το influencer marketing. Influencers κοινωνικών μέσων είναι εκείνοι που έχουν αποκτήσει αξιοπιστία σε ορισμένες βιομηχανίες ή δημογραφικά στοιχεία, και ως εκ τούτου, έχουν συχνά χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια οπαδούς-ακόλουθους.

Συμβουλή: Αν υπάρχουν influencers για συγκεκριμένα τρόφιμα στη σχετική τοποθεσία σας, μπορεί να μην είναι κακή ιδέα να επικοινωνήσετε και να τους καλέσετε να φάνε δωρεάν στο εστιατόριο σας. Αν τους αρέσει το φαγητό σας, μπορείτε να βρείτε ένα τρόπο να συνεργαστείτε. Σε αντάλλαγμα για να δημιουργήσουν μια ανάρτηση σχετικά με το εστιατόριό σας, μπορείτε να τους πληρώσετε μια αμοιβή ή να τους δώσετε έναν ορισμένο αριθμό δωρεάν γευμάτων.

Εφαρμογή μάρκετινγκ μέσω email (Στρατηγική Email Marketing)

Μια άλλη αποτελεσματική στρατηγική ψηφιακού μάρκετινγκ εστιατορίων ονομάζεται email marketing. Αρχικά, πρέπει να δημιουργήσετε μια λίστα email παραληπτών που έχουν εγγραφεί στο email σας. Η απόκτηση συνδρομητών μπορεί να γίνει προσφέροντας εκπτώσεις σε προηγούμενους πελάτες που εγγράφονται, μέσω των κοινωνικών μέσων, του ιστότοπού σας, των ιστότοπων των συνεργαστών και των διαφημίσεων.

Συμβουλή: Μόλις εγγραφεί ένας πελάτης, θα πρέπει να έχετε ένα αυτοματοποιημένο σύνολο μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλονται μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πρέπει να είναι φιλικά και να εκφράζουν ευγνωμοσύνη στους συνδρομητές σας, ενώ τους ωθούν ευγενικά να επιστρέψουν στο εστιατόριό σας. Ωστόσο, πρέπει επίσης να περιέχουν πολύτιμο περιεχόμενο (εκπτώσεις, προσφορές), διαφορετικά τα άτομα θα σταματήσουν να τα ανοίγουν.

Το μάρκετινγκ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχει αποδειχθεί κορυφαία μέθοδος ψηφιακού μάρκετινγκ για εστιατόρια, επειδή μπορείτε να κάνετε μάρκετινγκ σε άτομα που έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον ή τρώνε στο εστιατόριό σας.

Σχετικό περιεχόμενο που μπορεί να σας ενδιαφέρει: τι είναι το Newsletter;

Επωφεληθείτε από τις διαδικτυακές κριτικές

Στη συνέχεια, να θυμάστε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται λίγη διαβεβαίωση όσον αφορά την επένδυση σε προϊόντα ή υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των γευμάτων. Όταν οι άνθρωποι ερευνούν εστιατόρια στο διαδίκτυο, ένα από τα πράγματα που αναζητούν είναι αυτό που έλεγαν και άλλοι πελάτες. Πρέπει να επωφεληθείτε από τις διαδικτυακές κριτικές και το επίπεδο εμπιστοσύνης που οι καταναλωτές έχουν.

Συμβουλή: Ξεκινήστε ενθαρρύνοντας κάθε πελάτη που πληρώνει να δημοσιεύσει μια κριτική στη Google, στον ιστότοπό σας ή στο προφίλ κοινωνικών μέσων. Τα περισσότερα άτομα πρέπει να έχουν κίνητρα, γι ‘αυτό προσφέρετε μια αξιοπρεπή έκπτωση στο επόμενο γεύμα τους μόλις ολοκληρώσουν την κριτική. Παρόλο που η ευκαιρία να κερδίσετε το ποσό των “x” ευρώ μπορεί να είναι χρήσιμη, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα αφιερώσουν χρόνο για να ελέγξουν το εστιατόριό σας για μια απλή πιθανότητα να κερδίσουν κάτι – να τους δώσουν κάτι συγκεκριμένο.

Τα εστιατόρια που αναφέρονται σύμφωνα με τον τύπο, την τοποθεσία και τις υπηρεσίες, οι πελάτες είναι εύκολο να επιλέξουν τον προορισμό τους για φαγητό. Επομένως, η παρουσία σε ιστότοπους όπως το το TripAdvisor είναι απαραίτητο.

Πρέπει επίσης να έχετε πλήρη στοιχεία του εστιατορίου σας σε αυτούς τους ιστότοπους, μαζί με τη διεύθυνση και τα στοιχεία επικοινωνίας, το ενημερωμένο μενού και τις υπέροχες φωτογραφίες του εστιατορίου σας για να προσελκύσετε πελάτες. Αυτοί οι ιστότοποι επιτρέπουν επίσης στους πελάτες να λαμβάνουν υπόψη τις εμπειρίες τους στο φαγητό και να δίνουν τα σχόλιά τους και την κριτική τους. Καθώς οι πελάτες διαβάζουν συχνά κριτικές από άλλους πελάτες, πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να εξετάσετε τις κριτικές, ειδικά τις αρνητικές.

Δίκτυο με άλλες τοπικές επιχειρήσεις

Μια άλλη ευεργετική στρατηγική ψηφιακού μάρκετινγκ εστιατορίων χρησιμοποιεί άλλους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων στην περιοχή σας. Ξεκινήστε να δημιουργείτε σχέσεις με επιχειρήσεις (αλλά όχι με άλλα εστιατόρια). Μπορείτε να συνεργαστείτε ο ένας με τον άλλον, δημοσιεύοντας στο blog σας ο ένας τον άλλον, προτείνοντας τις υπηρεσίες τους και πολλά άλλα.

Συμβουλή: Για παράδειγμα, συνδεθείτε με ένα τοπικό ξενοδοχείο και δείτε αν θα προτείνουν το εστιατόριό σας σε ταξιδιώτες και άλλους επισκέπτες. Μπορούν να το κάνουν αυτοπροσώπως και μέσω της ιστοσελίδας τους. Στο τέλος σας, προσφέρετε εκπτώσεις σε όλους τους πελάτες που έρχονται σε εσάς μέσω του ξενοδοχείου.

Εναλλακτικά, μπορείτε να συνεργαστείτε με άλλες μικρές επιχειρήσεις και να προσφέρετε εκπτώσεις για γεύματα που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις, όπως συναντήσεις πωλητών με τρέχοντες ή δυνητικούς πελάτες, ομαδικά γεύματα, πάρτι μετά την εργασία. Το κλειδί είναι να προσφέρετε αξία σε άλλες επιχειρήσεις που επιλέγουν να συνεργαστούν μαζί σας. Σε αντάλλαγμα, κερδίζετε περισσότερους πελάτες και ισχυρότερη επιρροή στην κοινότητά σας.

Σχετικό περιεχόμενο που μπορεί να σας ενδιαφέρει: Ψηφιακό μάρκετινγκ για ξενοδοχεία.

Διατηρήστε το Διαδίκτυο σε υψηλά επίπεδα

Τέλος, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η συνέπεια είναι το παν στο ψηφιακό μάρκετινγκ εστιατορίων. Εάν θέλετε η κοινότητά σας να θυμάται το όνομά σας όταν έρθει η ώρα, πρέπει να προσπαθήσετε να το κάνετε. Δεν αρκεί η εκτέλεση διαφημιστικής καμπάνιας μία φορά το χρόνο.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πληρώνετε για να διαφημίζεστε ξανά στους πελάτες για να επιστρέφουν στο εστιατόριο σας ξανά και ξανά. Είναι τα μικρά πράγματα όπως η τακτική ενημέρωση του ιστότοπού σας, η δημοσίευση νέου περιεχομένου μερικές φορές την εβδομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η διαφήμιση νέων στοιχείων στο μενού σας. Αλλά θυμηθείτε, πρέπει να συνεχίσετε να συμμετέχετε στην κοινότητα, προσθέτοντας νέες προσφορές στο διαδίκτυο, διοργανώνοντας διαγωνισμούς με συνέπεια!

Είναι σημαντική η στρατηγική μάρκετινγκ εστιατορίου

Το Διαδίκτυο έχει καταλάβει εντελώς τη ζωή μας. τόσο πολύ ώστε το ψηφιακό μάρκετινγκ για εστιατόρια έχει γίνει η ανάγκη της ώρας. Το Ψηφιακό μάρκετινγκ εστιατορίου είναι απαραίτητο, καθώς βοηθά στη στόχευση διαδικτυακών πελατών των οποίων οι κριτικές μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τη φήμη του εστιατορίου σας. Μερικοί λόγοι για τους οποίους είναι σημαντικό το ψηφιακό μάρκετινγκ για εστιατόρια είναι:

Το διαδικτυακό μάρκετινγκ για εστιατόρια έχει τεράστια εμβέλεια και κοστίζει λιγότερο όσον αφορά τα κέρδη που μπορεί να συγκεντρώσει. Εάν δεν θέλετε να πληρώσετε διαφημίσεις επί πληρωμή ή να ενισχύσετε δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο, θα είναι σχεδόν δωρεάν.
Η ύπαρξη λειτουργικού λογαριασμού Facebook, Twitter και Instagram θα σας φέρει απευθείας σε επαφή με πελάτες, τόσο παρόντες όσο και δυνητικούς. Εξαιτίας αυτού, θα είναι πάντα σε θέση να επικοινωνήσουν μαζί σας σε περίπτωση παραπόνων βελτιώνοντας έτσι την εξυπηρέτηση των πελατών σας.
Λόγω της τεράστιας προσέγγισής τους, τα διαδικτυακά κανάλια μάρκετινγκ μπορούν να σας προσφέρουν πολλούς πελάτες στο τέλος λήψης των καμπανιών μάρκετινγκ.
Οι πελάτες συνήθως εκφράζουν τις απόψεις τους στο Διαδίκτυο και ότι σε απευθείας σύνδεση μαζί τους θα σας επιτρέψουν να κατανοήσετε τι θέλουν από ένα εστιατόριο και τι λένε για εσάς.


Διαβάστε περισσότερα:

Δείτε το blog του μάρκετινγκ του Higheranking.

Σχετικά περιεχόμενα για Ψηφιακό μάρκετινγκ και τουρισμός για ξενοδοχεία και Μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

2 σκέψεις για το “Αποτελεσματικές στρατηγικές ψηφιακού μάρκετινγκ εστιατορίου”

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *