Οδηγός SEO: Μοναδικός Οδηγός

Οδηγός SEO: Τι πρέπει να γνωρίζετε το 2023

SEO 2023

Η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO) είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προσελκύσετε τους καταναλωτές στις διαδικτυακές πλατφόρμες σας, εάν το χρησιμοποιείτε σωστά. Το SEO εξελίσσεται συνεχώς και η διατήρηση των τελευταίων ενημερώσεων μπορεί να είναι μια πρόκληση. Ωστόσο, αξίζει την προσπάθεια: Περίπου το 70% έως το 80% των χρηστών εστιάζουν αποκλειστικά στα οργανικά αποτελέσματα. Επιπλέον, περίπου το 28% αυτών των αναζητήσεων φέρουν μια αγορά.

Η κορυφαία απόδοση SEO απαιτεί προσοχή σε πολλές μετρήσεις, όπως επισκεψιμότητα, backlinks και δημοσιεύσεις στα social media και άλλες πολλές. Ο οδηγός SEO 2023 σας δίνει πληροφορίες σχετικά με μερικές από τις πιο σχετικές και έγκαιρες τάσεις βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης που πρέπει να αναμένετε για το 2023, επιτρέποντάς σας να προετοιμάσετε τη στρατηγική SEO σας αναλόγως.

Core Web Vitals

Το Core Web Vital είναι ένα σύνολο συγκεκριμένων παραγόντων που η Google θεωρεί σημαντικό στη συνολική εμπειρία χρήστη μιας ιστοσελίδας. Το Core Web Vital αποτελείται από τρεις συγκεκριμένες μετρήσεις ταχύτητας σελίδας και αλληλεπίδρασης χρήστη: largest contentful paint, first input delay, cumulative layout shift. Σύμφωνα με την Google, το Core Web Vital θα επηρεάσει άμεσα την κατάταξη.

Google Passage Ranking

Τον Οκτώβριο η Google ανακοίνωσε μια νέα τεχνολογία αναζήτησης που ονομάζεται «Passages». Αυτή η λειτουργία επιτρέπει στην Google να ταξινομεί συγκεκριμένες ενότητες μιας σελίδας (“ένα απόσπασμα”) ανεξάρτητα. Αυτή η λειτουργία θα επηρεάσει το 7% όλων των αναζητήσεων, που είναι ένας τεράστιος αριθμός. Αυτό σημαίνει ότι το περιεχόμενό σας πρέπει να χωριστεί σε ενότητες.

Featured Snippets

Σύμφωνα με το SEMrush, το 6,83% όλων των αποτελεσμάτων αναζήτησης έχουν ένα Featured Snippet.

Visual Search

Με βάση τον τρόπο με τον οποίο τα πράγματα γίνονται τάσεις, η οπτική αναζήτηση(visual search) είναι έτοιμη να εκτοξευθεί το 2022.

Περισσότεροι άνθρωποι πραγματοποιούν περισσότερες οπτικές αναζητήσεις από ποτέ.Το Google Lens έχει ήδη χρησιμοποιηθεί 1 δισεκατομμύριο φορές.

Video

Σύμφωνα με τη Cisco, το διαδικτυακό βίντεο θα αντιπροσωπεύει το 82% του συνόλου της διαδικτυακής κίνησης το 2022.

Αυτό μπορεί ακόμα να μην ικανοποιεί τη ζήτηση βίντεο για όλο τον κόσμο. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότερα βίντεο από ποτέ, το HubSpot δηλώνει ότι το 43% των ανθρώπων θέλουν ακόμη περισσότερο περιεχόμενο βίντεο.

Τι είναι το SEO ή βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης

Τι είναι βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης ή τι είναι το SEO; SEO είναι η πρακτική της συνεχούς βελτιστοποίησης ενός ιστότοπου για υψηλότερες βαθμολογίες στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης, με έμφαση σε δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης όπως η Google.

Ωστόσο, το SEO δεν αφορά μόνο τη βελτιστοποίηση του ιστότοπού σας. Στην πραγματικότητα, το SEO μπορεί και πρέπει να περιλαμβάνει άλλους κλάδους στο ψηφιακό μάρκετινγκ, όπως: Μάρκετινγκ περιεχομένου, Δημόσιες σχέσεις, Επωνυμία, Βελτιστοποίηση ποσοστού μετατροπής, Κωδικοποίηση και ανάπτυξη ιστού, Σχεδιασμός περιεχομένου, Εμπειρία χρήστη (UX), Πολύ περισσότερα.

Εν ολίγοις, οι ιστότοποι που έχουν την καλύτερη απόδοση στη Google δεν είναι μόνο καλοί στο SEO. Είναι καλοί στο ψηφιακό μάρκετινγκ γενικά.

Ας δούμε τον πλήρη πρακτικό οδηγό για SEO 2023, που πρέπει να ακολουθήσετε για να πετύχετε υψηλότερη κατάταξη της ιστοσελίδας σας στις μηχανές αναζήτησης!

Πως λειτουργεί το SEO

Το SEO λειτουργεί αποδεικνύοντας στις μηχανές αναζήτησης ότι το περιεχόμενό σας είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για το συγκεκριμένο θέμα. Αυτό συμβαίνει επειδή όλες οι μηχανές αναζήτησης έχουν τον ίδιο στόχο: Να δείχνουν τα καλύτερα, πιο συναφή αποτελέσματα στους χρήστες τους.

Εάν θέλετε περισσότερη οργανική επισκεψιμότητα στις ιστοσελίδες σας, τότε πρέπει να κατανοήσετε και να ικανοποιήσετε τον αλγόριθμο της Google. Αν θέλετε περισσότερες προβολές βίντεο, τότε πρόκειται για τον αλγόριθμο του YouTube.

Γιατί είναι σημαντικό το SEO

Το SEO είναι ένα θεμελιώδες μέρος του ψηφιακού μάρκετινγκ, επειδή οι άνθρωποι πραγματοποιούν τρισεκατομμύρια αναζητήσεις κάθε χρόνο, συχνά με εμπορική πρόθεση να βρουν πληροφορίες σχετικά με προϊόντα και υπηρεσίες. Η αναζήτηση είναι συχνά η κύρια πηγή ψηφιακής επισκεψιμότητας για επωνυμίες και συμπληρώνει άλλα κανάλια μάρκετινγκ. Η μεγαλύτερη ορατότητα και υψηλότερη κατάταξη στα αποτελέσματα αναζήτησης από ότι ο ανταγωνισμός σας μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην κατώτατη γραμμή σας.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα αναζήτησης εξελίσσονται τα τελευταία χρόνια για να δώσουν στους χρήστες περισσότερες άμεσες απαντήσεις και πληροφορίες που είναι πιο πιθανό να κρατήσουν τους χρήστες στη σελίδα αποτελεσμάτων αντί να τους οδηγούν σε άλλους ιστότοπους.

Ποια είναι τα κύρια μέρη του SEO

Υπάρχουν 3 βασικοί πυλώνες του SEO: Technical SEO, On-site SEO/ On-page SEO, and Off-site SEO/Off-page SEO.

Technical SEO αναφέρεται στη διαδικασία βελτιστοποίησης του ιστότοπού σας για τη φάση ανίχνευσης(crawl) και ευρετηρίασης(index).

On-site SEO / On-page SEO είναι κανόνες που μπορείτε να εφαρμόσετε σε μεμονωμένες σελίδες και περιεχόμενο, ώστε να βελτιστοποιηθούν για συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά.

Off-site SEO / Off-page SEO αναφέρεται κυρίως στη διαδικασία λήψης συνδέσμων (backlinks) από άλλους ιστότοπους με σκοπό την αύξηση της εμπιστοσύνης(trust) και της εξουσίας(authority) του ιστότοπού σας στις μηχανών αναζήτησης.

White hat – Black hat SEO

White hat – Black hat SEO

Το Black hat SEO αναφέρεται σε τεχνικές και στρατηγικές που χρησιμοποιούνται για την υψηλότερη κατάταξη στα αποτελέσματα αναζήτησης, παραβιάζοντας τους κανόνες της μηχανής αναζήτησης.Eστιάζει μόνο σε μηχανές αναζήτησης και όχι σε πολύ ανθρώπινο κοινό.

Η κατηγορία αυτή του SEO χρησιμοποιείται συνήθως από εκείνους που αναζητούν μια γρήγορη απόδοση στον ιστότοπό τους, αντί για μια μακροπρόθεσμη επένδυση στον ιστότοπό τους.

Οι συνέπειες του Black Hat SEO ενδέχεται να έχουν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του ιστότοπού σας από μια μηχανή αναζήτησης και την μη ευρετηρίασή του ως τιμωρία για τη χρήση τεχνικών που παραβιάζους τους κανόνες.

Το White hat SEO αναφέρεται στη χρήση τεχνικών και στρατηγικών που στοχεύουν σε ένα ανθρώπινο κοινό σε αντίθεση με το Black hat SEO που εστιάζει μόνο σε μηχανές αναζήτησης.

Όσοι χρησιμοποιούν το White hat SEO αναμένουν να κάνουν μια μακροπρόθεσμη επένδυση στον ιστότοπό τους, καθώς τα αποτελέσματα διαρκούν πολύ.

Πώς λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης

Πώς οι μηχανές αναζήτησης κατηγοριοποιούν κάθε τμήμα περιεχομένου;

Οι μηχανές αναζήτησης είναι σαν βιβλιοθήκες για την ψηφιακή εποχή, αντί να αποθηκεύουν αντίγραφα βιβλίων, αποθηκεύουν αντίγραφα ιστοσελίδων.

Όταν πληκτρολογείτε ένα ερώτημα σε μια μηχανή αναζήτησης, εξετάζει όλες τις σελίδες στο ευρετήριό του και προσπαθεί να επιστρέψει τα πιο σχετικά αποτελέσματα.

Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα υπολογιστή που ονομάζεται αλγόριθμος.

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πώς λειτουργούν αυτοί οι αλγόριθμοι, αλλά έχουμε ενδείξεις, τουλάχιστον από την Google.

Πώς οι μηχανές αναζήτησης κατηγοριοποιούν κάθε τμήμα περιεχομένου;

Ποια είναι τα τρία βασικά βήματα που ακολουθεί η Google:

Πώς λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης;

Crawling

Το πρώτο βήμα είναι να βρει ό, τι σελίδες υπάρχουν στο web. Δεν υπάρχει ένα κεντρικό «αρχείο» όπου να υπάρχουν όλα τα web pages, έτσι η Google πρέπει συνεχώς να ανιχνεύει τις καινούργιες σελίδες και να τις προσθέτει στη λίστα με τις ήδη υπάρχουσες. Αυτή η διαδικασία λέγεται Crawling.

Ορισμένες σελίδες είναι γνωστές επειδή η Google τις έχει ήδη κάνει crawl (ανιχνεύσει). Άλλες σελίδες ανακαλύπτονται όταν η Google ακολουθεί ένα link από μια γνωστή σελίδα σε μια νέα σελίδα.

Ακόμα, άλλες σελίδες ανακαλύπτονται όταν υποβληθεί μια λίστα με σελίδες (ένα sitemap) για να ανιχνεύσει η Google.

Αν χρησιμοποιηθεί ένα managed web host, όπως το Wix ή το Blogger, μπορεί να πει στην Google να ανιχνεύσει τυχόν ενημερωμένες ή νέες σελίδες που γίνονται. Το πρόγραμμα που κάνει αυτή τη διαδικασία είναι το Googlebot (spider).

Το Googlebot χρησιμοποιεί μια αλγοριθμική διαδικασία: τα προγράμματα υπολογιστών καθορίζουν ποιοι ιστότοποι θα ανιχνεύσουν, πόσο συχνά και πόσες σελίδες θα φέρονται από κάθε ιστότοπο.

Νέοι ιστότοποι, αλλαγές σε υπάρχοντες ιστότοπους και dead links σημειώνονται και χρησιμοποιούνται για την ενημέρωση του ευρετηρίου της Google.

Indexing

Το Googlebot επεξεργάζεται κάθε μία από τις σελίδες που ανιχνεύει, προκειμένου να συγκεντρώσει ένα τεράστιο ευρετήριο όλων των λέξεων που βλέπει και της τοποθεσίας τους σε κάθε σελίδα.

Επιπλέον, επεξεργάζεται τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε ετικέτες και ιδιότητες βασικού περιεχομένου, όπως ετικέτες και alt attributes.Το Googlebot μπορεί να επεξεργαστεί πολλούς, αλλά όχι όλους, τύπους περιεχομένου.

Για παράδειγμα, δεν μπορεί να επεξεργαστεί το περιεχόμενο ορισμένων rich media file. Κάπου μεταξύ του crawling και indexing, η Google καθορίζει εάν μια σελίδα είναι duplicate ή canonical μιας άλλης σελίδας. Εάν η σελίδα θεωρείται αντίγραφο, θα ανιχνευθεί λιγότερο συχνά.

Σημείωση: η Google δεν κάνει index σελίδες με noindex directive (header ή tag). Ωστόσο, πρέπει να μπορεί να δει την οδηγία, εάν η σελίδα δεν είναι προσβάσιμη από ένα robots.txt file, μια login page ή άλλη συσκευή.

Είναι πιθανό η σελίδα να έχει γίνει index ακόμα και εάν η Google δεν την επισκέφτηκε!

Serving (and ranking)

Όταν ένας χρήστης πληκτρολογεί ένα query (ερώτημα), η Google προσπαθεί να βρει την πιο σχετική απάντηση από το «index» της βάσει πολλών παραγόντων.

Η Google προσπαθεί να προσδιορίσει τις απαντήσεις υψηλότερης ποιότητας και να λάβει υπόψη άλλες εκτιμήσεις που θα παρέχουν το καλύτερο user experience και την πιο κατάλληλη απάντηση, εξετάζοντας θέματα όπως η τοποθεσία, η γλώσσα και η συσκευή του χρήστη.

Το Ranking γίνεται προγραμματιστικά. Η Google εξετάζει το user experience στην επιλογή και την κατάταξη των αποτελεσμάτων, οπότε πρέπει η σελίδα να φορτώνεται γρήγορα και να είναι φιλική προς το κινητό.

Πώς να σχεδιάσετε ένα σωστό στρατηγικό πλάνο SEO – Βήμα βήμα

Ας αναλύσουμε πως μπορούμε να σχεδιάστε ένα σωστό σρατηγικό πλάνο SEO, βήμα βήμα!

Θα εξετάσουμε τρία βασικά βήματα, όπως τα ονομάζω προσωπικά SPC:

  1. Δομή(Structure)
  2. Ιεραρχεία – Προτεραιότητα(Prioritization)
  3. Προσαρμoγή(Customization)

Το πρώτο βήμα είναι να βρείτε τις λέξεις-κλειδιά, δηλαδή τι αναζητούν οι πιθανοί πελάτες.

Πέρα από την αυτονόητη λέξη-κλεδί ψάξτε για οποιαδήποτε σχετική.

Βρείτε όσο το δυνατόν περισσότερες ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Έτσι θα επιλέξετε πιο στοχευμένες λέξεις-κλειδιά σύμφωνα με αυτά που αναζητούν οι πελάτες. Η διαδικασία αυτή πρέπει να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Έχετε βρει ήδη τις λέξεις-κλειδιά;Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε στο site σας και μετά από λίγο καιρό τσεκάρετε αν επηρέασαν την κατάταξή σας στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Έτσι θα καταλάβετε τι είναι αποτελεσματικό για εσάς και τι όχι.

Αν μια δημοφιλής φράση δεν κατευθύνει πελάτες στην ιστοσελίδα σας, μπορείτε να ανακαλύψετε και να χρησιμοποιήσετε πιο αποδοτικές φράσεις.

Φτιάξτε μια λίστα με όλες τις ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε το SEO.

Το δεύτερο βήμα είναι να θέσετε προτεραιότητες. Ορίστε ρεαλιστικές προθεσμίες, ώστε να εργάζεστε συστηματικά με βάση το πλάνο σας καθόλη τη διάρκεια του έτους. Αφού θέσετε σε εφαρμογή το πλάνο, μην το αμελήσετε.

Το SEO πλάνο σας πιθανόν να χρειάστει αναπροσαρμογή με την πάροδο του χρόνου.

Τέλος, το τρίτο βήμα είναι να αλλάξετε το πλάνο σας όταν βλέπετε ότι δεν έχει αποτέλεσμα. Αν η ιστοσελίδα σας δεν έχει αρκετή επισκεψιμότητα μέσα από τα οργανικά αποτελέσματα τότε σίγουρα χρειάζεται ανανέωση.

Μην ξεχνάτε να ελέγχετε τακτικά τα αποτελέσματά σας και να εστιάζετε στους τομείς που πρέπει να βελτιώσετε. Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνετε ένα σωστό και αποδοτικό πλάνο SEO.

SEO για ολοκληρωμένο ψηφιακό μάρκετινγκ

Όλο και περισσότερο, η χρήση του SEO καθίσταται σημαντική για τη συνολική επιτυχία του ψηφιακού μάρκετινγκ.

Και θα έχουμε μια πολύ καλή ιδέα αν προσέχουμε προσεκτικά το μεταβαλλόμενο πρότυπο του SEO κατά τη διάρκεια των ετών.

Στα μέσα της δεκαετίας του 90, όταν άρχισε να εμφανίζεται το πρώτο SEO, η χειροκίνητη υποβολή, η ετικέτα λέξεων-κλειδιών Meta και η συμπλήρωση λέξεων-κλειδιών ήταν όλες οι συνήθεις τεχνικές που ήταν απαραίτητες για την καλή κατάταξη στο SERP. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τα “SERPs”, συμπεριλαμβανομένου του τι είναι SERP και γιατί είναι σημαντικά για το SEO.​

Στη συνέχεια, το 2004, για να πάρει το web traffic, να συνδέσει το κείμενο (anchor text) με το βομβαρδισμό συνδέσμων, να συνδεθεί η αγορά από τα αυτοματοποιημένα μηνύματα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας blog, και να δημιουργήσει ιστοσελίδες διασύνδεσης.

Στη συνέχεια, το 2011, το social media marketing και vertical search έγιναν οι βασικές μέθοδοι διεξαγωγής SEO. Οι αλγόριθμοι μηχανών αναζήτησης ενημερώνονται χρόνο.

Οι τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν το 2004 είναι όλες ξεπερασμένες.

Σήμερα, τόσα πολλές νέες τεχνικές αλλάζουν εντελώς τον τρόπο που ένας SEO Specialist κάποτε δούλεψε, αν και η βασική κατανόηση παραμένει η ίδια, όπως οι ετικέτες τίτλου, οι ετικέτες H1, χάρη στη Google.

Αλλά πολλές εφαρμογές που προηγουμένως ήταν απομακρυσμένες σε αυτό που συνηθίζαμε να κρίνουμε SEO, δεν είναι πλέον.

Κάθε φορά, οι αλγόριθμοι αλλάζουν δίνοντας προκλήσεις μπροστά σας.

Δύο πράγματα που δεν πρέπει να ξεχάσετε: Αρχικά, δεν υπάρχει στατικό σύστημα SEO που θα παραμείνει για πάντα ως SEO ,είναι μια ατελείωτη διαδικασία.

Ακόμα, πρέπει να σκεφτείτε ρεαλιστικά το κοινό που στοχεύετε, τις προτιμήσεις και τις αντιπάθειές του, τη χρηστικότητα του ιστότοπού σας και καλά σχεδιασμένα σχέδια βελτιστοποίησης.

Κάποιοι μπορεί να σκέφτονται μόνο για την κατάταξη στο SERP χωρίς να ενοχλούν ακόμη και τους χρήστες τους. Οι αράχνες, μετά την ευρετηρίαση του περιεχομένου, θα λάβουν υπόψη την ποιότητα και τη σημασία του.

Ως εκ τούτου, το κύριο καθήκον είναι να σκεφτείτε πρώτα τους χρήστες σας, πώς θα περιηγηθούν στον ιστότοπό σας και την ικανοποίηση τους από τη χρήση του ιστότοπού σας.

Όλα αυτά θα επηρεάσουν άμεσα τη δημοτικότητα του ιστότοπου ή τον χρόνο που ξοδεύουν σε κάθε σελίδα.

Και όλα αυτά τα ζητήματα καθιστούν το SEO μια μεγάλη δουλειά.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες πηγές για να σας βοηθήσει να μάθετε τις βασικές αρχές της βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης.

Σχετικό περιεχόμενο που μπορεί να σας ενδιαφέρει: Προώθηση ιστοσελίδων SEO και Βελτιστοποίση ιστοσελίδων με τεχνικές SEO για κατάταξη της ιστοσελίδα σας στη 1η σελίδα της Google.


Στρατηγικές έρευνας λέξεων-κλειδιών SEO

Όσον αφορά το SEO για τη Google, η έρευνα λέξεων-κλειδιών πρέπει να είναι το πρώτο σας βήμα. Αυτό συμβαίνει επειδή θέλετε να βελτιστοποιήσετε το περιεχόμενό σας γύρω από λέξεις-κλειδιά που πληκτρολογούν οι χρήστες στο Google. Όταν βελτιστοποιείτε τις ιστοσελίδες σας γύρω από αυτά τα ακριβή ερωτήματα αναζήτησης, μπορείτε να ταξινομήσετε τις αναρτήσεις ιστολογίου (blog posts) και τις σελίδες προορισμού (landing pages)για αυτούς τους όρους.

Οι λέξεις-κλειδιά είναι οι λέξεις και οι φράσεις που πληκτρολογούν οι άνθρωποι στις μηχανές αναζήτησης για να βρουν αυτό που ψάχνουν. Κατ ‘επέκταση, περιγράφουν επίσης τι αφορά ένα κομμάτι περιεχομένου (ή έναν ολόκληρο ιστότοπο!) Και είναι οι λέξεις στο επίκεντρο της βελτιστοποίησης στη σελίδα. Παίζουν ακόμη σημαντικό ρόλο στην ικανότητα κατάταξης ενός ιστότοπου, οπότε προσδιορίζοντας τις σωστές λέξεις και φράσεις για στόχευση, μπορείτε να έχετε υπερβολικό αντίκτυπο στην επίτευξη των στόχων σας SEO.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες πηγές που θα σας βοηθήσουν να μάθετε πώς μπορείτε να βρείτε λέξεις-κλειδιά που αναζητά το κοινό σας στη Google και άλλες δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης.


Στρατηγικές βελτιστοποίησης περιεχομένου

Τώρα που έχετε μια λίστα λέξεων-κλειδιών που αναζητά ο πελάτης στόχος σας στη Google, ήρθε η ώρα να γράψετε περιεχόμενο. Ευτυχώς, χάρη στην έρευνα λέξεων-κλειδιών που μόλις κάνατε, αυτό το βήμα πρέπει να είναι πολύ απλό. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να γράψετε ένα κομμάτι περιεχομένου εξαιρετικά υψηλής ποιότητας για κάθε λέξη-κλειδί στη λίστα σας.

Ακολουθούν μερικοί εύχρηστοι οδηγοί που θα σας βοηθήσουν να γράψετε περιεχόμενο που έχει σχεδιαστεί για κατάταξη στη Google.


Βελτιστοποίηση περιεχομένου SEO για τη Google

Τώρα ήρθε η ώρα να βελτιστοποιήσετε κάθε κομμάτι της σελίδας στον ιστότοπό σας με βάση μία μόνο λέξη-κλειδί. Εάν ξεκινάτε για πρώτη φορά, αυτή η λέξη-κλειδί πρέπει να είναι μια long tail λέξη κλειδί. Οι μεγάλοι όροι δεν λαμβάνουν μεγάλο όγκο αναζήτησης, αλλά είναι λιγότερο ανταγωνιστικοί. Έτσι έχετε περισσότερες πιθανότητες κατάταξης στο # 1 αποτέλεσμα στη Google.

Είτε θέλετε με μια long tail λέξη κλειδί είτε όχι, η βελτιστοποίηση της σελίδας σας για τη Google είναι ακριβώς η ίδια.

Συμπεριλάβετε την κύρια λέξη-κλειδί σας:

Στις πρώτες 100 λέξεις της ιστοσελίδας σας συμπεριλάβετε τη λέξη-κλειδί σας

Ίσως γνωρίζετε ήδη ότι θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη λέξη-κλειδί σας μερικές φορές στη σελίδα σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε τη λέξη-κλειδί σας τουλάχιστον μία φορά στην αρχή του περιεχομένου σας (ιδανικά στις πρώτες 50-100 λέξεις).

Στον τίτλο σας (title tag)

Από άποψη SEO για τη Google, ο τίτλος σας είναι το πιο σημαντικό μέρος για να συμπεριλάβετε τη λέξη-κλειδί σας.

Στη διεύθυνση URL της σελίδας σας

Αν και δεν είναι τόσο σημαντική όσο ο τίτλο σας, θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη λέξη-κλειδί σας μία φορά στη διεύθυνση URL της σελίδας σας.

Αν θέλετε να βελτιστοποιήσετε πλήρως τη σελίδα σας για τη Google, εφαρμόστε αυτές τις on-page SEO τεχνικές:

Χρησιμοποιήστε τη λέξη-κλειδί σας σε υποκεφαλίδα H1 και H2

Αυτό τονίζει στην Google ότι η σελίδα σας εστιάζεται σε αυτήν τη λέξη-κλειδί και το θέμα.

Χρησιμοποιήστε Filenames εικόνας και Alt Text με πλούσιες λέξεις-κλειδιά

Η βελτιστοποίηση εικόνων δεν είναι εξαιρετικά σημαντική. Αλλά μπορεί να βοηθήσει.

Προσθήκη εσωτερικών συνδέσμων (Internal Links)

Οι εσωτερικοί σύνδεσμοι μπορούν να βοηθήσουν τη Google να βρει, να ανιχνεύσει και να ευρετηριάσει περισσότερες σελίδες στον ιστότοπό σας (να βοηθήσει να κατατάσσονται υψηλότερα στα αποτελέσματα αναζήτησης). Να χρησιμοποιείτε anchor text πλούσιο σε λέξεις-κλειδιά στους εσωτερικούς σας συνδέσμους.

Χρησιμοποιήστε συνώνυμα και σχετικούς όρους

Χρησιμοποιήστε παραλλαγές της λέξης-κλειδί στόχου στη σελίδα σας. Για παράδειγμα, εάν η κύρια λέξη-κλειδί σας είναι “προπόνηση ποδόσφαιρο”, χρησιμοποιήστε παραλλαγές όπως “ασκήσεις ποδόσφαιρο”.

Γράψτε μια δελεαστική περιγραφή (meta-description)

Αν και η χρήση λέξεων-κλειδιών στο meta-description δεν αποτελεί πλέον παράγοντα κατάταξης. Όταν οι χρήστες που ψάχνουν στη Google βλέπουν μια συναρπαστική περιγραφή(meta-description) στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης, είναι πιο πιθανό να κάνουν κλικ στον ιστότοπό σας.

Κάντε τον ιστότοπό σας λειτουργικόγια κινητά

Με άλλα λόγια, ο ιστότοπός σας θα πρέπει να βελτιστοποιείται για κινητά για τους χρήστες που αναζητούν στη Google τόσο και προγράμματα ανίχνευσης μηχανών αναζήτησης (γνωστά ως “αράχνες”).

Χρησιμοποιήστε Structured Data
Τα Structured Data μπορούν να βοηθήσουν τον ιστότοπό σας να εμφανίσει “Πλούσια αποσπάσματα” στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Link Building SEO

Η δημιουργία συνδέσμων είναι η πρακτική της δημιουργίας υπερσυνδέσμων (backlinks) σε έναν ιστότοπο με στόχο τη βελτίωση της ορατότητας της μηχανής αναζήτησης. Οι κοινές στρατηγικές δημιουργίας συνδέσμων περιλαμβάνουν το μάρκετινγκ περιεχομένου, τη δημιουργία χρήσιμων εργαλείων, την επικοινωνία μέσω email, τη δημιουργία συνδέσμων που δεν υπάεχουν πλέον έχουν καταργηθεί και τις δημόσιες σχέσεις.

Η δημιουργία συνδέσμων είναι το πιο δύσκολο (και το πιο σημαντικό) μέρος οποιασδήποτε στρατηγικής SEO. Το απλό γεγονός είναι: εάν ο ιστότοπός σας δεν έχει συνδέσμους, πιθανότατα δεν πρόκειται να κατατάξετε πολύ καλά τις σελίδες σας. Είναι επίσης σημαντικό να προωθήσετε το περιεχόμενό σας μέσω κοινωνικών μέσων.

Εργαλεία και λογισμικό SEO για τη Google

Μπορείτε να ασκήσετε SEO χωρίς κάποιο εργαλείο, αλλά η μη χρήση εργαλείου κάνει το SEO για τη Google πολύ πιο δύσκολο.

Για να ενισχύσετε τις προσπάθειές σας του SEO, ακολουθεί μια συλλογή εργαλείων για έρευνα λέξεων-κλειδιών, ανάλυση backlink και πολλά άλλα:

  • SEMrush
  • KeywordTool.io
  • Sistrix
  • Moz Pro
  • LongtailPro
  • KWfinder
  • Ahrefs
  • SECockpit

Technical SEO

Δεν είναι μυστικό ότι η δημιουργία συνδέσμων είναι πολύ σημαντική για το SEO. Yπάρχουν περισσότερα για τη δημιουργία συνδέσμων παρά για τη “δημοσίευση εξαιρετικού περιεχομένου”. Ναι, το εξαιρετικό περιεχόμενο είναι ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης. Αλλά είναι μόνο το πρώτο βήμα.

Αντ ‘αυτού, πρέπει να δημιουργήσετε συνδέσμους προς τον ιστότοπό σας χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό προώθησης περιεχομένου και δημιουργίας συνδέσμων.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες πηγές για να σας βοηθήσει να για να διασφαλίσετε ότι το τεχνικό SEO του ιστότοπού σας είναι σε κορυφαία κατάσταση.

Μαθαίνω SEO

Αυτή η ενότητα σας βοηθάει να μάθετε οτιδήποτε θέλετε για το SEO. Εάν είστε εντελώς νέοι στο SEO, ξεκινήστε από την αρχή με τα δωρεάν Μαθήματα SEO.

Συμπέρασμα

Ελπίζω ότι αυτός ο οδηγός σας να σας βοήθησε να συνειδητοποιήσετε ότι η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης δεν είναι πλέον προαιρετική. Μην ανησυχείτε εάν έχετε ήδη λάβει κάποιες αποφάσεις SEO στο παρελθόν που μπορεί να μην ήταν οι τέλειες επιλογές.

Απλώς δεσμευθείτε να ξεκινήσετε σήμερα, καθώς μπορεί να χρειαστούν 3 μήνες έως 6 μήνες για να δείτε αποτελέσματα. Κάντε την έρευνα λέξεων-κλειδιών προτού γράψετε την επόμενη ανάρτηση ιστολογίου. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τα δεδομένα λέξεων-κλειδιών για να βελτιστοποιήσετε τα βασικά, όπως τους τίτλους και τις περιγραφές.

Αφού διαβάσετε αυτόν τον οδηγό, πώς θα αλλάξετε τη στάση σας απέναντι στο SEO; Μην διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια μου στα βήματα σας για το SEO της ιστοσελίδας σας!

Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις σας

SEO τι είναι

Η πρακτική εκτέλεσης αλλαγών σε ιστοσελίδες, περιεχόμενο και η προώθηση του συγκεκριμένου περιεχομένου για τη βελτίωση της προβολής στα οργανικά, ή μη πληρωμένα, αποτελέσματα μηχανών αναζήτησης. Μια απλή απάντηση στην ερώτηση: «Τι είναι το SEO;», πως λειτουργεί !
Το SEO βοηθάει τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν καλύτερα τι προσφέρετε. Κι αν το κατανοήσουν καλύτερα, έχετε πολύ περισσότερες πιθανότητες να σας εμφανίζουν συχνότερα στους σωστούς ανθρώπους.
To SEO αναφέρεται στην πρακτική της βελτίωσης του ιστότοπού σας, ώστε να έχει καλύτερη απόδοση σε μηχανές αναζήτησης όπως η Google.
Η Google και άλλες μηχανές αναζήτησης εξετάζουν εκατοντάδες παράγοντες για να αποφασίσουν ποιες σελίδες θα ταξινομήσουν για ερωτήματα.
Ο στόχος του SEO είναι να κατατάξει τον ιστότοπό σας στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης.

SEM τι είναι

Ας ξεκινήσουμε τονίζωντας ότι το SEM είναι ένας ευρύτερος όρος που περιλαμβάνει SEO και PPC.Οι περισσότεροι όταν μιλάνε για το SEM αναφέρονται στην διαφήμιση, PPC ADS.
Λοιπόν, το μάρκετινγκ μηχανών αναζήτησης – SEM είναι η πρακτική του μάρκετινγκ μιας επιχείρησης που έχει ως στόχο την αύξηση της ορατότητας στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, χρησιμοποιώντας πληρωμένες διαφημίσεις (PPC) είτε μέσω της οργανικής επισκεψιμότητας μέσω SEO.
Ακόμα ένας ωραίος ορισμός είναι του wikipedia.org . Το μάρκετινγκ μηχανών αναζήτησης (SEM) είναι μια μορφή μάρκετινγκ Διαδικτύου που περιλαμβάνει την προώθηση ιστότοπων αυξάνοντας την προβολή τους στις σελίδες αποτελεσμάτων μηχανών αναζήτησης (SERPs) κυρίως μέσω πληρωμένων διαφημίσεων. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τα “SERPs”, συμπεριλαμβανομένου του τι είναι SERP και γιατί είναι σημαντικά για το SEO.​

SEO για αρχάριους

Το SEO είναι η διαδικασία λήψης επισκεψιμότητας από τα αποτελέσματα αναζήτησης “δωρεάν, οργανικά, φυσικά»” στις μηχανές αναζήτησης. Μια απλή απάντηση στην ερώτηση: «Τι είναι το SEO;», πως λειτουργεί !

SEO τεχνικές

Υπάρχουν 3 βασικές τεχνικές του SEO: Technical SEO, On-site SEO/ On-page SEO, and Off-site SEO/Off-page SEO.
Το Technical SEO αναφέρεται στη διαδικασία βελτιστοποίησης του ιστότοπού σας για τη φάση ανίχνευσης(crawl) και ευρετηρίασης(index).
On-Site SEO είναι κανόνες που μπορείτε να εφαρμόσετε σε μεμονωμένες σελίδες και περιεχόμενο, ώστε να βελτιστοποιηθούν για συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά.
Off-site SEO αναφέρεται κυρίως στη διαδικασία λήψης συνδέσμων (backlinks) από άλλους ιστότοπους με σκοπό την αύξηση της εμπιστοσύνης(trust) και της εξουσίας(authority) του ιστότοπού σας στις μηχανών αναζήτησης.
Η Google μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει άλλα “σήματα” εκτός σελίδας για να αυξήσει την εξουσία του ιστότοπού σας, όπως το E-A-T και η κοινή χρήση κοινωνικών μέσων.

Σύνδεσμοι seo

Οι εσωτερικοί σύνδεσμοι είναι υπερσύνδεσμοι που οδηγούν σε σελίδες στον ίδιο τομέα. Αυτοί διαφέρουν από τους εξωτερικούς συνδέσμους, οι οποίοι συνδέονται με σελίδες άλλων τομέων. Ένας εσωτερικός σύνδεσμος συνδέει μια σελίδα του ιστότοπού σας με μια άλλη σελίδα του ιστότοπού σας.
Backlinks (επίσης γνωστά ως ““inbound links”, “incoming links” ή “one way links”) είναι σύνδεσμοι από έναν ιστότοπο σε μια σελίδα σε έναν άλλο ιστότοπο. Εάν κάποιος συνδέεται με τον ιστότοπό σας, τότε έχετε ένα backlink από αυτόν. Εάν συνδέεστε σε έναν άλλο ιστότοπο, τότε έχουν ένα backlink από εσάς.Οι σελίδες με μεγάλο αριθμό backlinks τείνουν να έχουν υψηλή κατάταξη στα οργανικά αποτελέσματα της Google και σε άλλες σημαντικές μηχανές αναζήτησης.


Διαβάστε περισσότερα:

Δείτε το blog του μάρκετινγκ του Higheranking

4 σκέψεις για το “Οδηγός SEO: Τι πρέπει να γνωρίζετε το 2023”

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *