Η επίδραση του Κορωνοϊού – Coronavirus (COVID-19) στις αναζητήσεις στη Google!

Το Coronavirus έχει επηρεάσει σχεδόν κάθε κλάδο καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να προσαρμόζονται στις νέες συμπεριφορές στην καθημερινή μας ζωή. Δημιούργήσα αυτό το άρθρο για να σας ενημερώσω για το πώς η πανδημία επηρεάζει την κατάσταση της αναζήτησης και για να σας βοηθήσω να καθοδηγήσετε τις προσπάθειες και τις προτεραιότητές σας στο SEO καθώς μεταβαίνουμε στις νέες ρουτίνες μας.

Κορωνοϊός | Coronavirus

O COVID-19 – κορωνοϊός – καταγράφηκε για πρώτη φορά στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019. Από τότε έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, παρακινώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να τον κηρύξει ως παγκόσμια πανδημία.

Κορωνοϊός

Η πανδημία του κορανοϊού είχε άνευ προηγουμένου αντίκτυπο σε όλες τις πτυχές της ζωής, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, τον τρόπο αλληλεπίδρασης κοινωνικά και, φυσικά, τον τρόπο αναζήτησης. Μια ειδική σελίδα του Google Trends παρακολουθεί το ενδιαφέρον για coronavirus, COVID-19 και σχετικά θέματα. Και οι τάσεις δεν περιλαμβάνουν μόνο άτομα που αναζητούν πληροφορίες σχετικά με τον ιό. Η πανδημία έχει αυξήσει τη ζήτηση για ασκήσεις στο σπίτι, πληροφορίες για την υποστήριξη της ανεργίας και πολλά άλλα θέματα. Σε αυτό το blogpost, χαρτογραφούμε τις τάσεις της Google στα δικά μας δεδομένα κατάταξης για να αποκαλύψουμε τους ιστότοπους που οδηγούν οργανική αναζήτηση για τα θέματα που κυριαρχούν σε αυτήν την περίοδο κρίσης.

Τα περισσότερα άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό COVID-19 θα εμφανίσουν ήπια έως μέτρια αναπνευστική νόσο και θα αναρρώσουν χωρίς να απαιτείται ειδική θεραπεία. Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα ιατρικά προβλήματα όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, χρόνια αναπνευστική νόσος και καρκίνος είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια.

Πρόληψη 

Για να αποφύγετε τη μόλυνση και να επιβραδύνετε τη μετάδοση του COVID-19, κάντε τα εξής:

 • Πλύνετε τα χέρια σας τακτικά με σαπούνι και νερό ή καθαρίστε τα με τρίψιμο με βάση το αλκοόλ.
 • Διατηρήστε τουλάχιστον 1 μέτρο απόσταση μεταξύ εσάς και των ανθρώπων που βήχουν ή φτερνίζονται.
 • Αποφύγετε να αγγίξετε το πρόσωπό σας.
 • Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φτάρνισμα
 • Μείνετε σπίτι εάν αισθάνεστε αδιαθεσία.
 • Αποφύγετε το κάπνισμα και άλλες δραστηριότητες που αποδυναμώνουν τους πνεύμονες.
 • Εξασκηθείτε στη φυσική απόσταση, αποφεύγοντας τα περιττά ταξίδια και μένοντας μακριά από μεγάλες ομάδες ανθρώπων.

Συμπτώματα

Τα πιο κοινά συμπτώματα:

 • πυρετός.
  ξηρός βήχας.
  κούραση.

Λιγότερα κοινά συμπτώματα:

 • πόνοι, πονόλαιμος, διάρροια, φλόγωση της μεμβράνης των βλεφάρων, πονοκέφαλος, απώλεια γεύσης ή μυρωδιάς, εξάνθημα στο δέρμα ή αποχρωματισμός των δακτύλων ή των ποδιών.

Σοβαρά συμπτώματα:

 • δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια
  πόνος στο στήθος ή πίεση, απώλεια λόγου ή κίνησης.

Άτομα με ήπια συμπτώματα που κατά τα άλλα είναι υγιή πρέπει να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους στο σπίτι. Κατά μέσο όρο, χρειάζονται 5-6 ημέρες από όταν κάποιος μολυνθεί με τον ιό για να εμφανιστούν συμπτώματα, ωστόσο μπορεί να χρειαστούν έως και 14 ημέρες.

Κορωνοϊός | Coronavirus και Αναζητήσεις Google

Κορυφαίες αναζητήσεις – θέματα

Για την ανάλυσή μου σχετικά με τους κορυφαίους τομείς για θέματα που σχετίζονται με την πανδημία του coronavirus και το COVID-19, εξέτασα για πρώτη φορά τη σελίδα του Google Trends για το coronavirus, η οποία παρέχει τις τελευταίες πληροφορίες για θέματα με αυξημένο ενδιαφέρον αναζήτησης. Ενώ αυτά τα δεδομένα είναι μόνο σχετικά, με τη ζήτηση αναζήτησης να εμφανίζεται σε κλίμακα ευρετηρίου 0-100, αποκαλύπτει θέματα που πρόσφατα έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση στο δημόσιο συμφέρον.
Με βάση τις τάσεις της Google, δημιούργησα τοπικές ομάδες που επέκτεινα προσθέτοντας σχετικές λέξεις-κλειδιά σχετικές με κάθε θέμα. Με αυτά τα συμπλέγματα, μπόρεσα να αναλύσω τα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης για να δούμε ποιοι ιστότοποι είναι πιο επιτυχημένοι για κάθε θέμα.

Θέματα με αυξημένο ενδιαφέρον αναζήτησης

 1. Γενικές πληροφορίες για ιούς: Ενημερωτικές αναζητήσεις για πανδημικά δεδομένα, συμπτώματα COVID-19, θεραπείες κ.λπ.
 2. Οικονομικά ζητήματα: Αυτά περιλαμβάνουν άτομα που αναζητούν ενημερώσεις σχετικά με τα επιδόματα ανεργίας, κρατική υποστήριξη για ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ.
 3. Μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις: Πληροφορίες σχετικά με κοινωνικές αποστάσεις, κλείσιμο σχολείων κ.λπ.
 4. Προσωπική προστασία και πρόληψη: Άτομα που αναζητούν οδηγούς στο πλύσιμο των χεριών, κάνοντας μάσκες προσώπου κ.λπ. Περιλαμβάνει επίσης αναζητήσεις συναλλαγών για απολυμαντικά χεριών και άλλα σχετικά προϊόντα.
 5. Προπονήσεις στο σπίτι: Αναζητήσεις που σχετίζονται με τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης στο σπίτι.
 6. Παράδοση: Ένα θέμα παράδοσης κατ ‘οίκον που επιλέχθηκε ρητά από την Google ως δημοφιλές θέμα.

Οι 10 πιο επιτυχημένοι ιστότοποι

 1. https://eody.gov.gr
 2. https://www.capital.gr/
 3. https://www.newsbomb.gr/
 4. https://www.ethnos.gr/
 5. https://www.newsit.gr/
 6. https://www.newsbeast.gr/
 7. https://covid19.gov.gr/
 8. https://www.news247.gr/
 9. https://www.dikaiologitika.gr/

Άλλα θέματα με αυξημένο ενδιαφέρον από το ξέσπασμα του κοροναϊού και των εθνικών κλειδαριών περιλαμβάνουν την εξ αποστάσεως εργασία στο σπίτι και πράγματα όπως περικοπές στο σπίτι.

Καθώς ο ιός εξαπλώνεται, οι άνθρωποι θέλουν να μάθουν πώς να προετοιμαστούν και να προστατέψουν τους εαυτούς τους.

Οι δημοφιλείς αναζητήσεις την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν: Απολυμαντικό χεριών, Πλύσιμο χεριών, Μάσκα προσώπου.

koronoios-ellada

Αναζήτηση πληροφοριών από τη Google Trends: 4 αλλαγές συμπεριφοράς που έχουν αλλάξει το λιανικό εμπόριο

Ο αντίκτυπος του κορανοϊού έχει γίνει αισθητός σε όλο τον κόσμο. Οι ανάγκες και οι συμπεριφορές των καταναλωτών αλλάζουν, γεγονός που δημιουργεί νέες προκλήσεις για τους εμπόρους. Σε αυτήν τη συλλογή μοιράζομαι πληροφορίες αναζήτησης από το Google Trends για να σας βοηθήσω να καταλάβετε το μυαλό των πελατών κατά τη διάρκεια αυτού του άνευ προηγουμένου χρόνου.

 1. Οι καταναλωτές ωθούν τις επιχειρήσεις να καινοτομήσουν
 2. Οι προσδοκίες των καταναλωτών είναι ρευστές σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων
 3. Οι καταναλωτές έχουν αυξημένη ανάγκη για ζωντανές πληροφορίες
 4. Οι καταναλωτές οδηγούν σε μεγάλες αλλαγές στη ζήτηση

Μην εκμεταλλευτείτε την κατάσταση

Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι ο Κορωνοϊός εξαπλώνεται γρήγορα και θα συνεχίσει να εξαπλώνεται για λίγο. Κανείς δεν ξέρει πραγματικά πόσοι άνθρωποι θα μολυνθούν (ή θα πεθάνουν δυστυχώς), αλλά έχει προκαλέσει τη συντριβή των παγκόσμιων χρηματιστηρίων, πράγμα που σημαίνει ότι ως επιχείρηση θα επηρεαστείτε.

Επειδή βρίσκομαι στο χώρο του μάρκετινγκ και των επιχειρήσεων, αρχίζω ήδη να βλέπω πώς επηρεάζει το μάρκετινγκ. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Οι επιχειρήσεις θα αγωνιστούν για λίγο.

Ακόμα κι αν ο ιός επιβραδύνεται γρήγορα καθώς οι αριθμοί έχουν μειωθεί στην Κίνα, οι επιχειρήσεις θα αγωνιστούν για περισσότερο από ένα χρόνο, επειδή θα πρέπει να αντισταθμίσουν τις απώλειές τους.

Για παράδειγμα, στην Κίνα ο ιός προκάλεσε μείωση των λιανικών πωλήσεων κατά 20,5% και το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σε 6,2 τον Φεβρουάριο. Όταν εταιρείες όπως η Apple έκλεισαν τα καταστήματά τους, αυτό σημαίνει λιγότερα έσοδα και λιγότερα κέρδη. Σίγουρα είναι σε θέση να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους κατά την προσωρινή διακοπή λειτουργίας τους, αλλά δεν έχουν όλες οι εταιρείες το τραπεζικό τους υπόλοιπο και οι περισσότερες δεν θα μπορούν να κάνουν το ίδιο.

Υπολογίζεται ότι συνολικά το COVID-19 θα κοστίσει την παγκόσμια οικονομία 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η επισκεψιμότητα είναι μειωμένη στις περισσότερες βιομηχανίες.

Όπως έκανα αναφορά πιο πάνω, επειδή βρίσκομαι στο χώρο του μάρκετινγκ και των επιχειρήσεων, αρχίζω ήδη να βλέπω πώς επηρεάζει το μάρκετινγκ. Τώρα, από την άποψη του SEO, την περασμένη εβδομάδα είδαμε τεράστιες πτώσεις στην οργανική κίνηση για τις περισσότερες βιομηχανίες που παρακολουθώ.

Εάν βρίσκεστε στον κλάδο των ειδήσεων ή στον οικονομικό χώρο, η οργανική κίνηση σας ανεβαίνει στα ύψη. Αν βρίσκεστε στον ταξιδιωτικό κλάδο, παρατηρήσατε τεράστια πτώση στην οργανική κίνηση.

Σχετικά περιεχόμενα:

 1. Προσέλκυση πελατών και αύξηση πωλήσεων το 2020 για το εστιατόριο σας.
 2. Προσέλκυση πελατών με το ψηφιακό μάρκετινγκ. Είτε διαθέτετε ξενοδοχείο, εστιατόριο, ταξιδιωτικό γραφείο.

Tο Coronavirus θα περάσει και εύχομαι να έχει ελάχιστο αντίκτυπο στις ζωές. Προς το παρόν, προσπαθήστε να μην κοινωνικοποιήστε πολύ με άλλους ή μην πηγαίνετε σε πολυσύχναστα μέρη.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *